logo Víc než izolace ...

Potřebujete poradit?

+420 735 700 770 po-pá 8:00 - 17:00
cs
  • sk

Potřebujete poradit

+420 735 700 770

Jak ušetřit na energiích? Bez zateplení to nejde

picture

Trápí vás vysoké účty za energie? Vytápění a ochlazování vašeho domova hrají v tomto ohledu hlavní roli. A pokud nemáte dům zateplený, peníze vám doslova vylétají komínem. Zateplení nejenže snižuje energetické ztráty, ale také zlepšuje vaše pohodlí a snižuje negativní dopady na životní prostředí. V tomto článku se zaměříme na to, proč je tak důležité pro úsporu energie.

Staré domy a energetické ztráty

Starší domy často trpí vysokými energetickými ztrátami kvůli nedostatečné izolaci a zastaralým konstrukcím. Tyto domy mají často dřevěná okna s jednoduchými skly a dveře, které jsou náchylné k úniku tepla a chladu. Stěny půdy nebo základy pak postrádají izolaci úplně a tam, kde je, je zastaralá či poškozená. Takže unikání tepla a tepelné mosty dělají z často krásných domů místa, která nelze s běžnými příjmy utáhnout.

Třikrát větší spotřeba

Nezateplené domy mají výrazně vyšší náklady na vytápění, protože často nejsou schopny udržet optimální teplotu. Zateplený rodinný dům s výměrou 200 m2 ročně spotřebuje na vytápění plynem cca 14 MWh. Podobně velký nezateplený dům spotřebuje až 3x tolik. A to nemluvíme o chlazení, které se bez izolace může v létě taky pěkně prodražit. Tyto vysoké náklady nejen zatěžují rodinný rozpočet, ale také zvyšují emise skleníkových plynů a přispívají k celkovému energetickému plýtvání.

S Chytrou pěnou to je v teple

Chytrá pěna je polyuretanová izolační pěna, která je považována za jednu z nejdokonalejších tepelných izolací současnosti. Mezi nejdůležitější vlastnosti patří velmi nízká tepelná vodivost, snadná aplikace, vysoká odolnost a ekologická nezávadnost. Skvěle se hodí i pro starší domy, které bývají obecně vlhčí než novostavby. Narozdíl od jiných izolací, jejichž aplikace trvá i několik týdnů, lze Chytrou pěnou zateplit domy do 200 m2 během jediného dne. A cena? Samozřejmě záleží na velikosti a náročnosti aplikace, důležitá je ale návratnost investice. Dle našich zkušeností se vám úspora na energiích vrátí cenu investice do 5-8 let.

Pomoci se zateplení mohou dotace

S cílem podpořit energetickou efektivitu a snížit celkovou spotřebu energie, přichází i směrnice o energetické náročnosti budov (EPBD – Energy performance of buildings directive). Ta posiluje snahu EU o snižování emisí z budov, která probíhá již delší dobu prostřednictvím podpory energetických opatření jako je například Nová zelená úsporám.

V rámci tohoto dotačního programu podporuje Ministerstvo životního prostředí ČR energetické úspory třeba právě zateplením starších staveb. S pomocí dostupných dotací a profesionálních služeb zateplovacích firem tak můžete dosáhnout efektivního a trvalého snížení spotřeby energie ve vašem domě.

Vyjdeme vstříct všem, kdo chtějí využít dotace NZÚ na zateplení. Dotace vám rádi pomůžeme vyřídit. Zkontaktujeme za vás technické poradce NZÚ, kteří žádost připravují a potvrzují, provedeme veškeré potřebné úkony, zajistíme fotodokumentaci a navrhneme technické řešení vaší izolace.

Můžete si vybrat z těchto typů dotací

1. Nová zelená úsporám Light

Dotace na kompletní zateplení střechy: 120 000 Kč na kompletní opatření

https://novazelenausporam.cz/nzu-light/

 

2. Nová zelená úsporám Standard

Až 950 000 Kč (nejvýše 50 % z celkových způsobilých výdajů)

https://novazelenausporam.cz/rodinne-domy/standard/

 

3. Oprav dům po babičce

Na komplexní (optimální) zateplení je možné získat až 1 milion korun.

https://novazelenausporam.cz/predstaveni-oprav-dum/

 

Chcete zateplit starý dům nebo máte další dotazy? Obraťte se na nás ještě dnes a my vám rádi poradíme. 

Autor článku:

Petr Drochýtek

Specialista na zateplení PUR pěnou.info@chytrapena.cz

Specialista na zateplení PUR pěnou.