logo Víc než izolace ...

Potřebujete poradit?

+420 735 700 770 po-pá 8:00 - 17:00
cs
  • sk

Potřebujete poradit

+420 735 700 770

Jak zateplit kamenný dům?

picture

Kamenné domy mají  své osobité kouzlo. Kámen je krásný stavební prvek a u starých staveb je často součástí jejich charakteru. Jak to ale udělat, pokud toužíte po moderním komfortu a energetické úspornosti. Jak vyřešit zateplení kamenného domu tak, aby to nezničilo jeho autentický charakter? V tomto článku se podíváme na problematiku zateplení kamenných domů a na možnosti, jak snížit jejich energetickou náročnost a uchovat jejich jedinečnost.

Možnosti zateplení kamenného domu

Staré kamenné domy mají svůj nezaměnitelný vzhled, ale mohou trpět nedostatečnou tepelnou izolací. To vede ke zvýšeným nákladům na vytápění a chlazení budovy, což není jen finančně náročné, ale také neekologické. Řešením může být zateplení. Je ale třeba dbát na to, aby nepoškodilo autentický vzhled domu.

První možností je kompletní zateplení kamenného domu zvenčí. Tímto způsobem sice zlepšíte energetickou účinnost celé budovy, ale v případě vnější izolace zakryjete původní kamenné prvky. Toto řešení, ač efektivní, přemění ráz celého domu. Na druhou stranu, pokud na kamenných detailech nelpíte, může pro vás být krokem vpřed.

Další možnost je vnitřní zateplení stěn, které může být náročnější co se týče logistiky a především má za následek úbytek prostoru uvnitř domu.

Třetí možností je zateplení těch částí domu, které nejsou viditelné zvenku. To zahrnuje především střechu, základy, podlahy a okna a dveře. Tímto způsobem dokážete dosáhnout značného zvýšení energetické účinnosti bez narušení autentičnosti fasády a dalších kamenných prvků. Je to vhodná volba pro ty, kteří chtějí udržet charakter svého domu, ale zároveň snižovat náklady na energii.

Chytré zateplení kamenných staveb

Když už se rozhodnete pro zateplení kamenného domu, je důležité zvolit správný materiál pro izolaci. Krom těch tradičních, jako jsou minerální vata anebo pěnový polystyren, je čím dál populárnější použití polyuretanové pěny. Jedním z druhů této pěny je právě Chytrá pěna.

Chytrá pěna přináší několik klíčových výhod. Je schopna pokrýt a přilnout na jakýkoliv povrch a dosáhnete s ní i na místa, která by jinak zůstala nedosažitelná pro tradiční izolační materiály. Díky tomu vám zajistí kompletní tepelnou ochranu. Dále minimalizuje riziko pronikání vlhkosti, což je klíčové pro udržení kamenných stěn v dobrém stavu. Výhodou je i to, že dokáže pohlcovat zvukové vlny a odhlučnit tak místnosti ve vašem domě. Pěna navíc odpuzuje hlodavce a jiné škůdce a je odolná i vůči plísním. Díky izolaci Chytrou pěnou dokážete výrazně ušetřit na energiích při vytápění i ochlazování vašeho příbytku. Počáteční investice se vám tak velmi rychle vrátí.

S dotací to jde ještě lépe

Staré kamenné domy mohou být také rodinným dědictvím, ze kterého se stává noční můra. Dotační program "Oprav dům po babičce" přináší jedinečnou příležitost pro vlastníky rodinných domů a rekreačních objektů tohoto charakteru, kteří je chtějí zateplit. Díky finanční podpoře programu je zateplení pomocí Chytré pěny snadnější a dostupnější, než kdy dřív.

Zateplení kamenného domu nemusí znamenat ztrátu jeho autenticity. S výběrem správného způsobu a materiálu můžete dosáhnout energetické účinnosti a zároveň zachovat kouzlo a charakter svého domova. Nechte svůj kamenný dům zářit moderním pohodlím a ekologickou účinností.

Kontaktujte nás, rádi vám doporučíme nejvhodnější produkt v návaznosti na typ konstrukce a požadovanou účinnost zateplení. Neváhejte a využijte této skvělé příležitosti k úspornějšímu a komfortnějšímu bydlení!

Autor článku:

Petr Drochýtek

Specialista na zateplení PUR pěnou.info@chytrapena.cz

Specialista na zateplení PUR pěnou.