logo Víc než izolace ...

Potřebujete poradit?

+420 735 700 770 po-pá 8:00 - 17:00
cs
  • sk

Potřebujete poradit

+420 735 700 770

Proč zateplit dům? Jaké to má výhody?

picture

Proč se pustit do pořádné izolace domu? Důvodů je hned několik – od možnosti dlouhodobé úspory až po zdravější životní podmínky. To jsou ale jen některé výhody, které vám zateplení přinese. O dalších možnostech se dočtete v našem článku. ✅

Kvalitní izolace je spolehlivým způsobem, jak snížit energetickou náročnost vaší stavby. K moderním a často používaným materiálům, díky kterým lze docílit větší tepelné pohody, patří stříkaná PUR pěna – ta oproti izolaci vatou šetří prostor a na rozdíl od pěnového polystyrenu u ní nehrozí vznik spár.

Nižší náklady, vyšší kvalita

V nezaizolované stavbě hrozí zbytečné úniky tepla v zimě a riziko přehřívání v létě. V zimním období se vám vytápění výrazně prodraží a v letních vedrech zase budete muset investovat do klimatizace, přitom nelze zaručit požadované podmínky a takové pohodlí, jaké byste si představovali. Precizní izolace vám zajistí obojí – stálý tepelný komfort i nižší provozní náklady. Zbavíte se tepelných mostů, zkrátíte si topnou sezónu a zvýšíte hodnotu domu – už nebude docházet ke kondenzaci vodních par na stěnách. Stačí si jen správně vybrat.

Pěnový polystyren se často využívá kvůli své nízké ceně a dobrým tepelněizolačním vlastnostem, má však kratší životnost než minerální vata a PUR pěna. Možná uvažujete raději o minerální vatě – ta sice patří k materiálům kvalitním a trvanlivým, na druhou stranu ale zbytečně zatěžuje konstrukci stavby a nevyhnete se ani nutnosti vytvářet silnější vrstvy izolace.

Nejlepší volbou je jednoznačně PUR pěna, která vám zajistí požadovaný výsledek i při tenčích vrstvách izolace a umožní vám ušetřit obytný prostor. U firem je stále oblíbenější díky vysoké kvalitě – její životnost může být i delší než 30 let a dlouhodobě díky ní ušetříte až 70 % nákladů na topení.

Investice, která se vrátí

Mezi další výhody PUR pěny patří rychlá návratnost investice. ✅ Na začátku vás to sice bude stát trochu víc, ale během pouhých 3 až 5 let se vám to vrátí. Pak už můžete jenom spořit a užívat si příjemného bydlení v jakémkoliv ročním období.

PUR pěna vlivem gravitace nesedá, zcela vyplní jakékoliv mezery (po aplikaci mnohonásobně expanduje), její tepelněizolační vlastnosti se během času nemění a navíc snižuje prašnost a zlepší vaše domácí podmínky.

Delší životnost stavby

Dlouhodobá nebude pouze životnost izolace, ale prodlouží se rovněž životnost celé stavby. Díky zateplení polyuretanovou pěnou se sníží riziko vzniku plísní a dalších problémů. PUR pěna je odolná vůči vlhkosti i vlivu okolního prostředí. Kromě toho nechutná hlodavcům a hmyzu – má nízkou potravinovou hodnotu, takže tyto škůdce neláká. I to může mít velký vliv na životnost stavby.

PUR pěna je vhodná také pro alergiky, kterým pomůže omezit výskyt alergických reakcí a při správné aplikaci zkušenými profesionály je velmi šetrná k životnímu prostředí.

Autor článku:

Petr Drochýtek

Specialista na zateplení PUR pěnou.info@chytrapena.cz

Specialista na zateplení PUR pěnou.