logo Víc než izolace ...

Potřebujete poradit?

+420 735 700 770 po-pá 8:00 - 17:00
cs
  • sk

Potřebujete poradit

+420 735 700 770

Nevýhody zateplení polystyrenem

picture

Zateplení domu je klíčovým krokem k udržení tepelné pohody a úspory energie. Existují různé materiály používané k izolaci. Krom Chytré pěny se například dlouhá léta používal polystyren. Jeho popularita ale postupně klesá. Podívejte se s námi na to, proč je polystyren na ústupu a jak ho dnes nahradit.

Vznik nežádoucích tepelných mostů

Jedním z nejvýraznějších problémů spojených s použitím polystyrenu jako izolačního materiálu je vznik tepelných mostů. Při nedostatečné instalaci či nevhodném spojení desek může docházet k průniku tepla, což vede k tvorbě tepelných mostů. Tato místa s vysokou tepelnou vodivostí mohou způsobit významné tepelné ztráty a snížit efektivitu izolace, což v důsledku vede k zvýšeným nákladům na vytápění.

Neodvětrávání zdiva

Dalším důležitým aspektem, který je třeba brát v úvahu, je schopnost polystyrenu omezit odvětrávání zdiva. Pokud není zajištěna dostatečná ventilace a hydroizolace hrozí, že se vlhkost zadržuje pod polystyrenovými deskami. To může způsobit problémy s plísněmi, rozpadem materiálu a může vážně narušit i konstrukci domu.

Při vysokých teplotách rychle stárne

Jednou z významných nevýhod polystyrenu jako izolačního materiálu je jeho citlivost na vysoké teploty. Při dlouhodobém vystavení vysokým teplotám polystyren rychle stárne a ztrácí své izolační vlastnosti. To může vést ke snížené efektivitě a vyšším nákladům na vytápění a také k nutnosti dalších investic do výměny izolace.

Nehodí se pro pasivní a energeticky úsporné domy

Při návrhu a konstrukci pasivních nebo energeticky úsporných domů se často hledají materiály s vysokou účinností izolace a minimálním environmentálním dopadem. Polystyren, ačkoli má určité izolační vlastnosti, nemusí splňovat přísné požadavky pro tyto moderní konstrukce. Jiné materiály, jako je například PUR pěna, se často upřednostňují pro svou vyšší účinnost a šetrnost k životnímu prostředí.

Vsaďte raději na PUR pěnu

Pokud hledáte alternativu k polystyrenu s vyšší účinností a odolností, zvažte Chytrou pěnu. Tento materiál nabízí vynikající izolační vlastnosti a odolnost vůči tepelným mostům a pronikání vlhkosti. Je stabilní i při extrémních výkyvech teplot a odolná vůči plísním, hlodavcům i jiným škůdcům. Izolace Chytrou pěnou dokáže výrazně ušetřit vaše výdaje na energiích při vytápění i ochlazování vašeho příbytku. Počáteční investice se vám tak velmi rychle vrátí.

Zajímavost: Polystyren je teplotně stabilní do 80st Celsia, což může činit problém se sublimací pod tmavými fasádními skladbami, tmavými okenními parapety a na střechách s tmavými povrchy bez dostatečného odvětrání.

Kontaktujte nás, rádi vám doporučíme nejvhodnější produkt v návaznosti na typ konstrukce a požadovanou účinnost zateplení. Neváhejte a využijte této skvělé příležitosti k úspornějšímu a komfortnějšímu bydlení!

Autor článku:

Petr Drochýtek

Specialista na zateplení PUR pěnou.info@chytrapena.cz

Specialista na zateplení PUR pěnou.