logo Víc než izolace ...

Potřebujete poradit?

+420 735 700 770 po-pá 8:00 - 17:00
cs
  • sk

Potřebujete poradit

+420 735 700 770

Kdy izolovat základovou desku?

picture

Izolace základové desky je jedním z klíčových prvků zateplení domu. U novostaveb už dnes bývá standardem, je ale dobré ji provést i u starších staveb. Proč má takový význam, a jaké jsou způsoby izolace základové desky jsme pro vás přehledně sepsali.

K čemu slouží nákladová deska

Základová deska je betonová plocha umístěnou přímo na zemi, na které je postavena celá konstrukce domu. Tato deska slouží k přenosu váhy domu na zeminu a zajišťuje pevný a stabilní základ pro celou stavbu. Bez správně izolované základové desky může docházet k únikům tepla a vlhkosti, což může vést k různým problémům, včetně zvýšených nákladů na energie, plísním a dokonce strukturálním poškozením.

Provádění izolace základové desky je klíčové z hlediska energetické účinnosti domu a zachování optimálního mikroklimatu uvnitř. Správně provedená izolace základové desky pomáhá snížit tepelné ztráty a zabraňuje pronikání vlhkosti z půdy do domu. Tím se zvyšuje komfort obyvatel a snižují se náklady na vytápění a chlazení.

Způsoby izolace základové desky

Existuje několik způsobů izolace základové desky. Nejčastěji používané jsou asfaltové pásy – tenké pásy z asfaltové fólie, které se aplikují na základovou desku a kolem jejího obvodu. Tento způsob izolace je poměrně jednoduchý a cenově dostupný, ale není tak efektivní jako použití PUR pěny.

PUR pěna, neboli polyuretanová pěna, je moderní a výkonný materiál pro izolaci základové desky. Je aplikována ve formě tekutého materiálu, který se následně rozpíná a vytváří izolační vrstvu. PUR pěna se dokonale přizpůsobí tvaru a povrchu základové desky, čímž zajišťuje dokonalé utěsnění a minimalizuje možnost úniku tepla či vlhkosti. Díky svým izolačním vlastnostem poskytuje PUR pěna vynikající tepelnou izolaci a zabraňuje vzniku tepelných mostů. Zateplení odborníky navíc proběhne velmi rychle – stavby do 150 m² lze zateplit během jednoho dne. Do zateplování svépomocí se rozhodně nepouštějte – izolace PUR pěnou vyžaduje odbornost a zkušenosti, bez kterých nedosáhnete požadovaného výsledku.

Izolujte základy s Chytrou pěnou

Jedním z druhů PUR pěny je i Chytrá pěna, která představuje ekologické a trvanlivé řešení izolace. Výhody použití Chytré pěny pro izolaci základové desky jsou značné. Zaprvé vytváří nepřerušenou izolační vrstvu bez spár a trhlin, což zvyšuje její účinnost. Za druhé, její schopnost utěsnit základovou desku snižuje riziko pronikání vlhkosti a vzniku plísní. Takže chrání základovou desku před poškozením. Samozřejmostí je vysoká tepelná odolnost, která vám zajistí stabilní teplotní podmínky. Navíc je pěna odolná vůči hmyzu a hlodavcům, kteří ji nepoškodí a neproniknou přes ni do domu.

Pokud hledáte efektivní způsob izolace základové desky pro zateplení domu a snížení energetických nákladů, Chytrá pěna je skvělou volbou.

Při zateplení základové desky se Chytrá pěna kombinuje s hydroizolačními systémy – například systémem polyurea nebo silikonem. Na stavbu se poté aplikuje vyrovnávací vrstva z betonu a nakonec i povrchová úprava.

Hydroizolační systémy Chytrá pěna zaujímají vedoucí místo v oboru aplikace povrchových vrstev a utěsnění proti vodě, a představují tak jeden z nejlepších systémů, které jsou na trhu k dispozici.

Izolace základové desky je správným krokem u novostaveb i starších domů, který pomůže k úspoře za energie a zlepší tepelné podmínky v domě. Prostřednictvím dotačního programu Nová zelená úsporám light navíc můžete žádat o dotaci, která pokryje velkou část investice do izolace a vztahuje se i zateplování pomocí Chytré pěny. Neváhejte nás proto kontaktovat. Nabízíme i hydroizolaci základové desky.

Autor článku:

Petr Drochýtek

Specialista na zateplení PUR pěnou.info@chytrapena.cz

Specialista na zateplení PUR pěnou.