logo Víc než izolace ...

Potřebujete poradit?

+420 735 700 770 po-pá 8:00 - 17:00
cs
  • sk

Potřebujete poradit

+420 735 700 770

Jak probíhá zateplení šikmé střechy?

picture

Šikmou střechou může unikat až polovina celkových tepelných ztrát rodinného domu. Jak tomu zabránit a který materiál je pro její zateplení ideální? Vyzkoušejte stříkanou PUR pěnu. V našem článku se dočtete, jak zateplení PUR pěnou vypadá.

Zateplení PUR pěnou je rychlé, efektivní a stále oblíbenější. Samozřejmě vždy záleží na provedení. Všechny dostupné izolační materiály vám zajistí spolehlivou ochranu, pokud izolační práce provede školený profesionál – liší se především životnost, cena a rychlost provedení.

Výběr kvalitního materiálu

Nelze srovnávat špatně provedenou izolaci z jednoho materiálu s precizně provedenou izolací z materiálu jiného. Takové srovnávání by bylo zavádějící a nepřesné. Minerální vata i PUR pěna vynikají dlouhou životností a skvělými tepelněizolačními vlastnostmi. Účinnost obou materiálů může být podobná – v případě PUR pěny však stačí daleko tenčí vrstvy izolace než u minerální vaty. Optimálních vlastností lze dosáhnout jedině tehdy, když bude izolace opravdu důkladná a profesionálně aplikovaná. Instalaci vaty zvládne v podstatě jakýkoliv zručný laik, aplikaci PUR pěny musí provést zaškolený odborník.

Samozřejmě se často volí také pěnový polystyren – jeho životnost ale bývá výrazně kratší, než u obou výše zmíněných možností.

Šikmé střechy s malým spádem

Zateplení a hydroizolace PUR pěnou se hodí pro ploché i šikmé střechy s menším spádem. Na střechu je možno nanést také hydroizolační nátěr, který jí zajistí odolnost vůči přírodním vlivům a UV záření.

Nemusíte se obávat, že dojde k poškození kvůli změnám počasí. PUR pěna je materiálem, který je stálý a po celou dobu své životnosti nemění své vlastnosti – nedrolí se, nesmrskává a nedochází ani ke vzniku prostupů. Vaše náklady na vytápění se díky izolaci stříkanou PUR pěnou okamžitě sníží až o 70 %. Efektivně skoncujete s tepelnými mosty – úniky tepla budou minimální. Polyuretanová pěna navíc snižuje prašnost, znečištění, výskyt bakterií a neláká škůdce, jako jsou hlodavci nebo dotěrný hmyz.

Zateplení šikmé střechy PUR pěnou je vhodné pro novostavby i rekonstrukce – buďto zevnitř, nebo zvenčí (střešní krytinu je ale nutné nejdříve rozebrat). Používá se měkká i polotvrdá pěna – tloušťka izolace se však liší.

Nejčastější chyby při zateplení šikmé střechy

Materiál (popřípadě jeho množství) je třeba vždy vybírat podle konkrétní konstrukce. Pasivní stavba bude mít jiné nároky než stavba běžná, ale také se budou lišit od stavby nízkoenergetické. Pokud hodláte kombinovat dva různé materiály, je důležité, abyste zvolili vhodný poměr. Často také nastává potíž při umisťování parozábrany. Ta v konstrukci šikmé střechy nesmí chybět – je třeba zvolit správný typ, umístění a zajistit, aby vytvořila parotěsnící vrstvu a byla stejně účinná po celé své délce. Proto je lepší obrátit se na specializovanou firmu, která má s touto problematikou zkušenosti.

Snadná izolace i problematičtějších míst

Izolaci běžného rodinného domu pomocí stříkané polyuretanové pěny je možné zvládnout za jeden den – opět ale pouze při aplikaci profesionály. PUR pěna spolehlivě utěsní i ty nejmenší škvíry – po nanesení totiž více než stonásobně zvětší svůj objem.

Pokud se do zateplení ploché střechy chcete pustit ještě letos, mějte na paměti, že při aplikaci PUR pěny je třeba dodržet minimální okolní teplotu 8 °C. Také silnější vítr nebo déšť představují problém, proto se dejte do práce co nejdříve, dokud je počasí ještě poměrně konstantní.

Autor článku:

Petr Drochýtek

Specialista na zateplení PUR pěnou.info@chytrapena.cz

Specialista na zateplení PUR pěnou.