logo Víc než izolace ...

Potřebujete poradit?

+420 735 700 770 po-pá 8:00 - 17:00
cs
  • sk

Potřebujete poradit

+420 735 700 770

Zateplení PUR pěnou – o kolik se sníží tepelné ztráty?

picture

Zdmi nezateplené stavby může unikat 30 až 50 % tepla, precizní zateplení je proto klíčové. Jaké výhody vám přinese izolace stříkanou PUR pěnou?

Při výběru izolace patří k hlavním požadavkům většiny zákazníků dlouhodobá úspora – tedy snížení energetických ztrát. K nejefektivnějším způsobům, jak tomu zabránit patří důkladné zateplení celé budovy.

Odkud uniká nejvíc tepla?

K rizikovým místům patří nejen zdivo, ale také podlaha, okna, dveře, sklep, střecha a stropy. U oken se, co se podílu ztráty tepla týče, obecně uvádí číselný údaj mezi 20 a 30 %, u střechy kolem 20 %, u podlahy až 10 % a u fasády přibližně 30 %. Problematická mohou samozřejmě být i nedostatečně izolovaná okna. Často se zapomíná také na nevytápěné prostory domu a zateplení stropu sklepa. I zespod může k vám domů pronikat vlhkost a chlad a vy tak zbytečně musíte vytápět víc, než je nezbytně nutné.

Precizně zateplené by měly být jak základy stavby, tak i obvodové stěny, podlahy, okna, dveře a samozřejmě i střecha.

Ušetřete až 70 % nákladů na energie

Abyste vytvořili dostatečnou ochranu před tepelnými úniky (a v létě zabránili pronikání horka do domácnosti), musíte zvolit správný typ izolace a při její instalaci dodržet doporučený postup.  Tepelnou izolaci je nutno provádět pečlivě – v případě PUR pěny se celý proces neobejde bez zásahu odborné firmy, zato vás ale rozhodně čeká změna k lepšímu.  Zateplení polyuretanovou pěnou vám může zaručit až 70% úsporu.

Měkká PUR pěna vám navíc poslouží i jako akustická izolace. Součinitel prostupu tepla i tepelný odpor R se samozřejmě u různých variant PUR pěny liší. V případě typu EKONOMY je součinitel prostupu tepla U dle ČSN 730540 U ≤ 0,24 Wm2K a tepelný odpor R ≤ 4,05 m2K/W, zatímco pěna PASIV se pyšní součinitelem tepelné vodivosti 0,11 Wm2K.

PUR pěna si poradí i s těžko přístupnými místy

Obáváte se, že PUR pěna není dostatečně spolehlivá? Opak je pravdou. Nejen, že se zbavíte tepelných mostů a významně snížíte své provozní náklady, ale lépe díky ní utěsníte problematické oblasti na střechách, stropech i stěnách. PUR pěna dovede mnohonásobně expandovat. Při aplikaci se nejdříve smíchají dvě tekuté látky, a jakmile dopadnou na příslušný povrch, získávají pevnou podobu a výrazně zvětšují svůj objem – i více než stonásobně.  To znamená, že i ty nejmenší praskliny ve zdi budou perfektně utěsněny.

Udrží si své vlastnosti po celý rok

PUR pěna je skvělým společníkem v létě i zimě – chrání před nadměrným horkem i zimními mrazy a dokonce i podzimními dešti a vlhkostí. Její vlastnosti zůstanou nezměněné po celou dobu a vy se na ni budete moci spolehnout po několik dalších desetiletí. Její životnost přesahuje třicet let. Vytvoříte si trvale příjemné klima, aniž byste museli utrácet za klimatizaci nebo topení.

Autor článku:

Petr Drochýtek

Specialista na zateplení PUR pěnou.info@chytrapena.cz

Specialista na zateplení PUR pěnou.