logo Víc než izolace ...

Potřebujete poradit?

+420 735 700 770 po-pá 8:00 - 17:00
cs
  • sk

Potřebujete poradit

+420 735 700 770

Srovnání izolačních materiálů

picture

Stojíte před rozhodnutím, čím zateplit váš dům a váháte, který materiál zvolit? Bilancujete efektivní využití energií, jednoduchou instalaci či minimalizaci negativního dopadu na životní prostředí? V záplavě nabídek by se jeden lehko ztratil. Proto jsme připravili přehled širokého spektra izolačních materiálů dostupných na trhu, jejich vlastností, využití a potenciálních výhod či nevýhod.

Pěnový polystyren – EPS

Pěnový polystyren, často označovaný akronymem EPS, je lehký izolační materiál, jenž nabízí vynikající tepelné izolační schopnosti a cenovou dostupnost. Jeho struktura se skládá z množství malých vzduchových bublinek, což mu propůjčuje nízkou tepelnou vodivost. Avšak, jeho slabina spočívá v omezené odolnosti vůči mechanickému poškození a slabší paropropustnosti, což může vést k kondenzaci vlhkosti uvnitř izolované konstrukce.

Extrudovaný polystyren – XPS

Dražší variantou je extrudovaný polystyren, známý též jako XPS, který představuje evoluci EPS s vylepšenou strukturou. Ta mu zajišťuje vyšší pevnost v tlaku a lepší odolnost proti vlhkosti. Díky těmto vlastnostem se často používá v místech, kde je požadavek na vysokou mechanickou odolnost, například v podlahách nebo jako základová izolace. Nevýhodou je ale nízká odolnost vůči UV záření, kvůli čemuž není vhodný pro zateplování fasád a střech.

Skelná vlna

Tento minerální izolační materiál se vyrábí tavením křemíku s hliníkem, vápníkem a dalšími příměsemi. Má velmi nízký difúzní odpor a je tedy vysoce paropropustná. Dobře odvádí vlhkost ze stěn a umožňuje stavbě dýchat. K negativům patří poměrně velká nasákavost, která znemožňuje její použití ve vlhkých místech. Skleněná vlákna jsou navíc velmi tenká a ostrá, zabodávají se do lidské pokožky a ohrožují také dýchací cesty či oči. Při manipulaci je tady třeba dbát zvýšené opatrnosti.

Skelná vlna se hodí k izolaci fasád, oken, nebo střech, ale je postupně vytlačována šetrnějšími materiály.

Minerální vlna

Minerální vlna je obdobný materiál jako skelná vlna, ale vyrábí se z čediče. Je známá pro svou výbornou zvukovou a tepelnou izolací. Díky své struktuře je také nehořlavá a poskytuje ochranu proti vysokým teplotám. Může být ale rovněž spojena se zdravotními riziky. Doporučujeme věnovat pozornost certifikacím, které prokazují nezávadnost produktu. Kvůli vysoké nasákavosti také není vhodná na vlhká místa.

Celulózová izolace

Celulózová izolace, vyrobená z recyklovaného papíru, je ekologickou volbou mezi izolačními materiály. Její příznivé vlastnosti zahrnují vysokou paropropustnost, která napomáhá regulaci vlhkosti v budově, a dobré tepelně a hlukově izolační schopnosti. Navíc, díky přidání bóraxu a jiných aditiv, je odolná proti plísním a škůdcům. Přesto je důležité zvážit její nižší odolnost proti vodě ve srovnání s některými syntetickými materiály. Odradit může i vysoká pořizovací cena a to, že časem ztrácí tvar i objem.

Dřevovláknité desky

Dřevovláknité desky jsou, jak název napovídá, vyrobeny z dřevovlákna. Nabízí vynikající tepelné a zvukové izolační vlastnosti. Tento materiál je oblíbený pro svou ekologickou udržitelnost a schopnost "dýchat", což zlepšuje klima uvnitř budov – především u dřevostaveb. Dřevovláknité desky se však musí chránit před zvýšenou vlhkostí, aby si zachovaly své izolační vlastnosti a tvar.

Pěnový polyuretan PUR a Chytrá pěna

Pěnový polyuretan PUR je vysoce účinný izolační materiál s nízkou tepelnou vodivostí, což v létě zajistí ochranu proti přehřívání, v zimě zase udrží teplo uvnitř domu. Je extrémně odolný proti vodě, tlaku i parazitům. Aplikuje se buď ve formě tuhých desek, nebo jako polyuretanové pěna – jako je naše Chytrá pěna. Ta se vytvoří smícháním dvou komponentů a aplikuje se přímo na místě nástřikem. Díky tomu vyplní i těžko dostupné prostory a zabraňuje vzniku tepelných mostů. Chytrá pěna je řešením pro každého. Dělí se totiž na měkkou a tvrdou. Měkká pěna má otevřenou buněčnou strukturu – je tedy paropropustná a také skvěle izoluje zvuk. Naopak tvrdá pěna má buněčnou strukturu uzavřenou a je tak účinnou parozábranou.

Počáteční investice je sice malinko vyšší, ale velmi rychle se vám vrátí na energetické úspoře.

Kontaktujte nás, rádi vám doporučíme nejvhodnější produkt v návaznosti na typ konstrukce a požadovanou účinnost zateplení. Neváhejte a využijte této skvělé příležitosti k úspornějšímu a komfortnějšímu bydlení!

Autor článku:

Petr Drochýtek

Specialista na zateplení PUR pěnou.info@chytrapena.cz

Specialista na zateplení PUR pěnou.