logo Víc než izolace ...

Potřebujete poradit?

+420 735 700 770 po-pá 8:00 - 17:00
cs
  • sk

Potřebujete poradit

+420 735 700 770

Rozdíly mezi foukanou a stříkanou izolací

picture

Při rozhodování o izolaci domu či budovy je důležité porozumět rozdílům mezi různými typy izolačních materiálů a technikami aplikace. Klasické metody jako je vata či polystyren jistě znáte. U moderních způsobů vás ale mohou zmást pojmy foukaná a stříkaná izolace. Každá z těchto technik má trochu jiné vlastnosti, které v tomto článku prozkoumáme.

Výchozí stav izolačního materiálu

Před hloubkovým zkoumáním rozdílů mezi foukanou a stříkanou izolací je klíčové pochopit povahu a vlastnosti izolačních materiálů samotných. Izolace hraje klíčovou roli při regulaci teploty a udržování tepelné pohody v interiéru. Odvodňování vlhkosti a schopnost zamezit průniku vzduchu jsou také zásadními faktory pro efektivní izolaci.

Foukaná a stříkaná izolace jsou často mylně považovány za tu samou věc. Nicméně v jejich základních vlastnostech lze nalézt významný rozdíl. Stříkaná izolace využívá tekutého izolačního materiálu jako vstupního prvku, který se následně po aplikaci proměňuje v pevnou strukturu. Naopak foukaná izolace začíná použitím pevné látky již od počátku procesu.

Foukaná izolace

Foukaná izolace je proces, kdy jsou izolační materiály aplikovány pomocí speciálního zařízení, které materiál roztříšťuje a fouká do prostoru, který je třeba zateplit. Proces suché aplikace, kdy je suchý izolační materiál foukán do prostoru, vyžaduje dokonalé uzavření dutiny. Celulózové a minerální izolační hmoty jsou často využívány pro tento typ izolace. Celulóza jako izolační materiál dobře pracuje s vlhkostí, kterou rychle odvádí od podkladu a následně vysouší konstrukci.

Tímto způsobem efektivně chrání dřevěné části staveb. To ale platí pouze v případě, že nejsou předpokládány problémy s kondenzací vlhkosti nebo riziko vzlínání vody kvůli nedostatečné hydroizolaci. V situacích, kde není jistota v kvalitě hydroizolace, je vhodnější zvolit nenasákavou variantu izolace. Foukané izolace jsou obecně nevhodné pro konstrukce, které jsou závislé přímo na mechanické odolnosti izolačního materiálu.

Stříkaná izolace

Stříkaná izolace je proces aplikace izolační pěny (často známé jako PUR pěna) pomocí stříkacího zařízení. Tento typ izolace se vyznačuje vynikající schopností utěsnit a izolovat prostory. PUR pěna se rozpíná a vyplňuje nepravidelné a obtížně dosažitelné oblasti, což umožňuje vytvoření účinné bariéry proti tepelným ztrátám a vnikání vlhkosti. Je žádaná také kvůli odolnosti vůči vlhku a tím, že odpuzuje škůdce a hlodavce.

Chytrá pěna – řešení vašeho zateplení

Chytrá pěna je PUR pěna, která nabízí inovativní a efektivní řešení pro zateplení vašeho domova či jiného objektu. Její flexibilita umožňuje izolovat různé typy povrchů a tvarů. Poskytuje tak komplexní ochranu proti teplotním výkyvům a vlhkosti. Při správném použití dokáže chytrá pěna výrazně snížit náklady na energii a zlepšit celkovou energetickou účinnost vaší stavby. Díky dotačnímu programu Nová zelená úsporám light na ni navíc můžete získat finanční podporu, která pokryje velkou část nákladů.

Obraťte se na nás ještě dnes a my vám poradíme, jak na to.

Autor článku:

Petr Drochýtek

Specialista na zateplení PUR pěnou.info@chytrapena.cz

Specialista na zateplení PUR pěnou.