logo Víc než izolace ...

Potřebujete poradit?

+420 735 700 770 po-pá 8:00 - 17:00
cs
  • sk

Potřebujete poradit

+420 735 700 770

Jak zateplit fasádu starého domu?

picture

Zateplování budov a speciálně rodinných domů se těší velké oblibě už nějakou dobu. Donutily narůstající ceny energií k plánování zateplení i vás? Kromě snížení nákladů tak získáte i další benefity: lepší akustickou izolaci a eliminaci navlhání stěn, tedy i snížení rizika vzniku plísní a dalších zdraví škodlivých faktorů. Zateplení je tedy jednoznačným přínosem. Jak na to? Poradíme vám.

Jak a čím zateplovat?

Chcete se do zateplení domu pustit svépomocí a ušetřit tak alespoň částku za specializovanou firmu? Tento postup nedoporučujeme. Jde o práci, která je náročná jak na čas, tak i na precizní provedení. Finální úspora se vám pak hlavně nemusí vyplatit - pokud uděláte chybu, zateplení nebude plně funkční. Zateplování svépomocí doporučujeme pouze velmi schopným kutilům se zkušenostmi a schopnými pomocníky.

Ať už zateplujete sami, nebo s firmou, budete potřebovat dostatečné množství zateplovacího materiálu. Nejčastěji se používá pěnový polystyren EPS F (fasádní), který nabízí výhodnou cenu a vynikající tepelnou izolaci. Dalším oblíbeným typem izolace je minerální vata, která je vhodná pro zateplování dřevostaveb a konstrukcí ze dřeva. Oblíbenou novinkou s mnoha výhodami je Chytrá pěna, kterou lze použít na téměř všechny druhy staveb a domů.

Co je Chytrá pěna a proč ji použít?

Chytrá pěna je stříkaná polyuretanová pěna s mnoha praktickými vlastnostmi, mezi které patří zejména snadná aplikace, vynikající tepelně izolační schopnosti, vysoká odolnost a ekologická nezávadnost. Skvěle se hodí právě na starší domy, které bývají obecně vlhčí než novostavby.

Chytrá pěna se aplikuje pomocí tzv. provětrávané fasády. Jde o systém zateplení, jehož součástí je větrací mezera, která umožňuje obvodovým stěnám jak dýchat, tak i odvádět případnou vlhkost z konstrukce.

Chytrá pěna se aplikuje vždy do připravené pomocné konstrukce (fasádního roštu). Mezi fasádním roštem a záklopem je umístěna větrací mezera.

Systém provětrávané fasády Chytrá pěna je určen prakticky pro všechny typy staveb a domů (včetně dřevostaveb) a umožňuje zachovat na povrchu fasády klasický vzhled omítnuté stěny nebo jakoukoliv konečnou povrchovou úpravu fasády podle představ zákazníka.

Opravdu se to vyplatí?

Zateplení domu se finančně i zdravotně vyplatí v podstatě pokaždé. U starších vlhkých domů je pak úspora nezpochybnitelná, často se jedná o více než padesátiprocentní úsporu energií. Prostřednictvím dotačního programu Nová zelená úsporám light můžete žádat o dotaci, která pokryje velkou část investice do zateplení. Dotace se vztahuje i na zateplování pomocí Chytré pěny. Neváhejte nás proto kontaktovat, abychom zateplování vašeho domu mohli zahájit co nejdříve.

Autor článku:

Petr Drochýtek

Specialista na zateplení PUR pěnou.info@chytrapena.cz

Specialista na zateplení PUR pěnou.