logo Víc než izolace ...

Potřebujete poradit?

+420 735 700 770 po-pá 8:00 - 17:00
cs
  • sk

Potřebujete poradit

+420 735 700 770

Jak zateplit staré podkroví?

picture

Máte zateplenou fasádu, ale teplo vám utíká střechou? Pak vaše úspory nebudou tak vysoké, jak jste před zateplením očekávali. Řešením je zateplení podkroví. To zajistí nejen úsporu energií, ale zároveň váš dům ochrání i před přehříváním během letních měsíců.

Cesta k tepelnému komfortu

Pokud jste se rozhodli snížit energetické náklady vašeho domu, je dobré podívat se na věc komplexně. Zateplení základů, fasád nebo třeba pořízení nových oken jsou jistě dobrá volba, ale neměli byste opomíjet ani půdní či podkrovní prostory, a to ani v případě, že je nijak nevyužíváte. Teplo akumulované ve vašem obydlí jak známo stoupá vzhůru. Pokud tedy nemáte střešní a půdní prostory řádně zateplené uniká vám ve velkém a topíte takzvaně pánu Bohu do oken. Izolace vám s tímto problémem pomůže. Zároveň vám bude platná i v létě, kdy funguje obráceně a chrání budovu před horkem. Mimo to také při správné skladbě konstrukce, brání nadměrnému zadržování vlhkosti a tvorbě plísní.

Jakou izolaci zvolit

Na trhu existuje několik řešení pro izolaci podkroví. Zateplovat se dá například pěnovým polystyrenem nebo kamennou či minerální vlnou. Tyto materiály ale postupně ustupují novější a odolnější stříkané polyuretanové pěně. Ta má, oproti jiným izolantům, několik výhod. Díky svému složení dokáže pěna vyplnit i ty nejmenší prostory a nedochází tak ke vzniku spár ani tepelných mostů. Zároveň vytváří nízké statické zatížení nosných konstrukcí, je zdravotně nezávadná a odolná vůči vlhkosti a plísním. Velkým benefitem je také životnost, která dosahuje až k 30 letům. Jiné materiály vydrží často sotva polovinu.

Proč Chytrá pěna?

Jedním z druhů PUR pěny je i Chytrá pěna. Proč Chytrá? Protože představuje vzduchotěsné, ekologické a dlouhodobé řešení tepelné izolace, které vám ušetří čas i peníze. Hlavní předností této pěny je minimální potřebná vrstva, díky které neztrácíte zbytečně prostor. Dále pak rychlá a snadná aplikace – rodinný dům s plochou střechy do 200 m2 lze zateplit už za 1 den. Chytrá pěna má vynikající tepelné vlastnosti, je šetrná k životnímu prostředí a neláká hlodavce ani jiné škůdce. Navíc je koncipovaná přímo pro naše klimatické podmínky a návratnost investice pocítíte díky ušetřené energii do 5 let.

Postup při zateplení

Nástřik izolace provádí tým našich odborníků. Každé místo, na které se bude aplikovat pěna musí být dopředu připravené. Je třeba zajistit neomezený bezpečný pohyb a vyklidit prostor tak, aby byly zateplované povrchy suché a čisté.

Dalším krokem je zakrytí všech povrchů, kam se pěna nemá dostat, jako jsou okna, dveře, zárubně, zásuvky, lišty, přiznané trámy, schodiště ad.

Před samotným nástřikem je nutná montáž konstrukce, která umožní po nástřiku PUR pěny aplikovat parozábranu, která brání průniku vlhkosti z interiéru do střešní konstrukce. Tato stavební hydroizolační fólie musí být utěsněná ve všech prostupech i napojeních na přiléhající stěny. Její montáž je třeba provádět opravdu precizně.

Příprav se ale nemusíte bát, rádi vám pomůžeme vybrat to nejvhodnější řešení pro váš dům. Můžeme vám zajistit i samotnou přípravu před aplikací, zakrývací práce, přípravu podkladu (odstranění stávající izolace, instalace difuzní folie nebo parozábrany) a také následný úklid.

Zateplení podkroví je správným krokem k úspoře za energie i příjemnějšímu klimatu v domě. Prostřednictvím dotačního programu “Oprav dům po babičce” navíc můžete žádat o dotaci až do výše 1 milionu korun, která pokryje velkou část investice do zateplení a vztahuje se i na zateplování pomocí Chytré pěny. Neváhejte nás proto kontaktovat, abychom zateplování vašeho podkroví mohli zahájit co nejdříve.

Autor článku:

Petr Drochýtek

Specialista na zateplení PUR pěnou.info@chytrapena.cz

Specialista na zateplení PUR pěnou.