logo Víc než izolace ...

Potřebujete poradit?

+420 735 700 770 po-pá 8:00 - 17:00
cs
  • sk

Potřebujete poradit

+420 735 700 770

Jak izolovat vlhký sklep?

picture

Sklepní prostory, a to nejen u starších typů domů, jsou zpravidla místem, kde se zadržuje větší množství vlhkosti. V případě, že včas nezakročíte, může vlhkost prostoupit do stěn domu a mít tak negativní vliv nejen z estetického hlediska, ale zejména na zdraví obyvatel, jelikož dává ideální podmínky vzniku plísní. Abyste mohli sklep využívat k vašemu prospěchu a nadměrná vlhkost, kterou často doprovází i nepříjemný zápach, vám nekomplikovala život, je potřeba promyslet jak sklep správně zaizolovat. Jak na to se dozvíte v tomto článku.

Nejprve najděte příčinu

Když zjistíte, že je váš sklep nadměrně vlhký, je dobré nejdříve vypátrat příčinu, kudy voda do stavby proniká. Nejčastěji se jedná důsledek přímého kontaktu vnější strany objektu se zeminou, prosakováním spodních vod, špatně těsnícím potrubím nebo vzdušnou, kondenzační vlhkostí v interiéru, pokud prostor používáte například jako prádelnu. Když tuto příčinu odhalíte, budete moci zakročit a sklep správně zaizolovat tak, aby splňoval vaše představy.

Pečlivost u každého kroku

Při řádné izolaci sklepních prostor by v prvním kroku mělo dojít k odizolování základů zespodu a z vnějšku včetně následné drenáži. Buďte pečliví a po odkopání zeminy k základům nechte prostor řádně proschnout. Do vykopaných děr následně vložte tepelnou a hydroizolační vrstvu, aplikujte nopovou fólii, která zajistí odvětrávání. Následně aplikujte geotextilii, štěrk a drenážní trubku pro odvod přebytečné vody. Nakonec prostor zasypejte oblázky nebo kamínky. Tato metoda je vhodná jak pro novostavby, tak pro rekonstrukce starých objektů. 

Dosáhnete tak kvalitní izolace proti zemní vlhkosti, prosakující vodě i zadržovací prosakující vodě. Každou novou hydroizolaci základů je však doporučeno konzultovat s odborníkem, aby nedošlo k narušení nebo poškození stavby.

Buďte chytří – zvolte Chytrou pěnu

Co se týče samotného izolačního materiálu, na výběr máte z několika druhů. V posledních letech mezi ty nejpopulárnější patří pěnová izolace a to díky jejím unikátním a výhodným vlastnostem. K těm největším výhodám patří zejména možnost aplikace na jakýkoliv povrch a schopnost plně nahrazovat všechny standardní izolační vrstvy.

Chytrá pěna je zdravotně nezávadná, neusazuje se v ní prach a další nečistoty, a je tudíž ideálním řešením pro alergiky. Velkou výhodou je také možnost izolace i velmi atypických či sešikmených prostor díky jednoduché aplikaci. Vyniká navíc svou recyklovatelností a dlouhou životností.

Aplikaci tohoto materiálu můžete s trochou zručnosti provést i svépomocí, vždy však doporučujeme svěřit tento důležitý úkon do rukou odborné firmy. V Chytré pěně se postaráme o veškeré přípravné, aplikační i úklidové práce. Obraťte se na nás, společně vymyslíme to nejlepší řešení přímo pro vás.

Autor článku:

Petr Drochýtek

Specialista na zateplení PUR pěnou.info@chytrapena.cz

Specialista na zateplení PUR pěnou.