logo Víc než izolace ...

Potřebujete poradit?

+420 735 700 770 po-pá 8:00 - 17:00
cs
  • sk

Potřebujete poradit

+420 735 700 770

A tenhle znáte? Nejčastější mýty o PUR pěnách

picture

Mýty o PUR pěnáchAčkoliv je stříkaná polyuretanová pěna na trhu již téměř 70 let a za tu dobu se stala oblíbeným izolačním materiálem, stále se o ní i po letech šíří v odborné i laické veřejnosti řada mýtů. Řekněme si, jaké jsou nejčastější pověry, a vysvětleme si, proč je skutečnost úplně jiná.

Mýtus: To zmáknu sám, na nástřiku přeci nic není

Namíchání pěny a její následný nástřik se často chybně považuje za jednoduchou činnost. Není se čemu divit, jako lehce aplikovatelnou technologii ji představují televizní pořady zaměřené na kutilství. Fyzicky vzato je aplikace jistě snadná, nicméně, samotnému nástřiku předchází mnoho úvah a propočtů.

Každý ošetřovaný prostor vyžaduje individuální provedení a namíchání izolace na míru. Jako domácí kutil totiž nikdy přesně neurčíte správně požadovanou hustotu, alias výslednou podobu pěny s ohledem na konkrétní fyzikální vlastnosti izolace (pevnost v tlaku a tahu, stálost obrysu).

Pro dlouhodobé výsledky a neklesající funkčnost začněte celý proces od vymezení takových faktorů, jako je například podnebí nebo provoz budovy. Před sestavením návrhu izolace zmapujte teplotu a vlhkost ošetřovaného místa. Následně přidejte znalosti z oblasti stavební fyziky, termo-techniky a zkušenosti s chováním polyuretanových pěn. Na závěr zvolte správnou technologii aplikace, opět s ohledem na dané místo, a před zahájením stříkání nastavte na aplikátoru vhodný poměr teploty, tlaku a směšování různých látek izolace. Ještě pořád to nechcete přenechat odborníkům?

Mýtus: Pěna způsobuje globální oteplování

Fakt, že pěny škodí přírodě, už dávno neplatí. V minulém století však kvůli objevu tohoto typu izolace trpěla ozonová vrstva, kterou narušovaly freony přimíchané do pěny.

Ale tomu už je pár let konec. Počátkem 90. let Evropská unie zcela zakázala používání freonů a tak je evropští výrobci stříkaných pěn ze svých výrobků odstranili. Polyuretanová pěna je navíc šetrná k životnímu prostředí, protože nemusíte tolik topit a tím pádem šetříte emise oxidu uhličitého, které vznikají při topení.

Mýtus: Pěny škodí zdraví

Další věčné téma představuje zdravotní (ne)závadnost. Novodobé evropské normy týkající se stavebního řádu budov nám zaručují, že žádná z látek obsažená v izolaci nemá negativní vliv na lidský organismus. Pod stropem izolovaným PUR pěnou proto můžete klidně spát.

Abyste získali stoprocentní jistotu, vyžádejte si od výrobce izolace doklady o zdravotní způsobilosti pěny v souladu s těmito normami. Pozor na to, že výrobce legislativa chápe jako osobu či společnost, která provede nástřik izolace. Výrobců je tudíž celá řada a může jím být i váš soused živnostník.

Mýtus: Nepropustí páru, přesto dýchá

Předposledním omílaným tématem je paropropustnost. Pokud vám výrobce tvrdí, že jeho izolace perfektně zadržuje páru a přitom dýchá, je to špatně. Pěna páru buď propustí, nebo zadrží.  O finální podobě rozhodne typ pěny, který necháte nastříkat.

Za první typ stanovíme pěnu měkkou. Měkká pěna je vhodná do interiérů, má otevřenou buněčnou strukturu a proto dýchá. Jako parozábrana neslouží. Pokud tedy takto izolujete koupelnu nebo kuchyni, kde se vyskytuje více vlhkosti, musíte instalaci obohatit o přídavnou parozábranu.

Jako druhý typ označujeme tvrdou pěnu. Ta, má uzavřenou buněčnou strukturu a proto, řečeno s nadsázkou, nepropustí ani molekulu páry, nicméně opět záleží na intenzitě nástřiku. Propustnost se měří difúzním odporem, a zatímco u měkkých pěn dosahuje hodnot v rámci jednotek, u tvrdých pěn se bavíme o desítkách. Rozhodně nepočítejte s tím, že by tvrdá pěna páru propouštěla. Z toho důvodu se nehodí do interiéru, ale spíše jako vnější ošetření budovy.

Mýtus: Zbytečné drahá sranda

Pořizovací náklady bývají vyšší, ale vzhledem k tomu, že minerální vaty je na trhu nedostatek a její cena raketově roste, v letošním roce až o 30 %, ceny se již velmi vyrovnávají. Výhodou pěny je také návratnost investic – průměrně se cena za pořízení vykompenzuje minimálními účty za energie do pěti let. Vzhledem k tomu, že si pěna svoje izolační vlastnosti udrží přinejmenším 30 let, dostanete se brzy do kladných čísel této investice.

Navíc v tom nejste sami. Naše izolační pěna je zařazena do dotačního program Ministerstva životního prostředí s názvem Nová zelená úsporám. Naše produkt získaly tzv. STV kódy, což pro vás znamená, že v případě jejich využití na stavbě můžete požádat o finanční příspěvek. A to až do výše 400 tisíc korun.

Vidíte, že existenci izolačních pěn doprovází řada mýtů. Ty, co slýcháme nejčastěji, jsme pro vám snad objasnili. Co si tedy nadobro odnést? Nástřik pěny není jednoduchý a pro správnou aplikaci je lepší ho přenechat odborníkům. Novodobé pěny šetří přírodu a v žádném případě neovlivňují negativně naše zdraví. PUR izolace jsou buď tvrdé, nebo měkké a od toho se odvíjí jejich paropropustnost. A co se týče financí – nejdřív to vyžaduje úsilí, ale poté sklízíte ovoce.

Autor článku:

Petr Drochýtek

Specialista na zateplení PUR pěnou.info@chytrapena.cz

Specialista na zateplení PUR pěnou.