logo Víc než izolace ...

Potřebujete poradit?

+420 735 700 770 po-pá 8:00 - 17:00
cs
  • sk

Potřebujete poradit

+420 735 700 770

Tepelná izolace: Víte, která je ta správná pro pasivní dům?

picture

Přemýšlíte nad stavbou nebo koupí energeticky pasivního domu? Poradíme vám, jak jej správně tepelně izolovat.

Energeticky úsporné bydlení je hitem

Trend současnosti je energeticky úsporné bydlení s minimálními nároky na spotřebu energie při vytápění. Kompletní zateplení moderního domu se v dnešní době považuje už téměř za standard. Nízká spotřeba energie je dokonalou souhrou několika elementů: kvalitního projekčního návrhu, technologií a materiálů. Důležitou roli v tomto systému hrají i tepelné izolace. Víte, jaké zateplení si pasivní dům vyžaduje?

Poměr 1:1

Ať už na stavbu pasivního domu zvolíte cihly, pórobetonové tvárnice nebo stěny z litého betonu, všechny je třeba doplnit o vhodnou tepelnou izolaci. S kvalitním izolačním materiálem totiž při stejné tloušťce obvodové stěny dosáhnete lepší tepelnětechnické vlastnosti budovy. Navíc tím zmenšíte mnohé tepelné mosty a oddělíte fasádu od terénu. Pro pasivní standard masivních konstrukcí je většinou nutná celková tloušťka obvodové konstrukce asi 50 centimetrů. Poměr zdiva a tepelné izolace bývá obvykle 1: 1, čili 25 - 30 cm stěny a 20 - 25 cm tepelné izolace. Řešení tohoto parametru je však individuální, podle konkrétních podmínek stavby. Tepelnou izolací fasád pasivních domů bývá nejčastěji polystyren nebo minerální vlna v požadované tloušťce. Určující parametr je součinitel tepelné vodivosti. V principu se dá říci, že čím menší součinitel, tím lepší tepelněizolační vlastnosti materiálu. Současné tepelněizolační materiály dnes nabízejí hodnotu 0,03 až 0,04 W / m2K. Naše chytrá pěna má součinitel dokonce 0,023 W / m2K.

Izolace stěn – snadná a rychlá

Při lehké dřevěné konstrukci vyplňuje prostor mezi vnitřním a vnějším pláštěm tepelná izolace, která zabírá téměř celou tloušťku obvodové stěny. Ta měří zhruba 40 centimetrů, díky čemuž dokážete při stejném půdorysu domu ušetřit prostor. Na izolaci obvodové stěny se většinou používá stříkaná izolace, minerální vlna, foukaná izolace z celulózy nebo minerální vlny, případně alternativní ovčí vlna, len či konopí. Akumulační schopnost v takových domech zabezpečují masivní podlahy či vnitřní stěny, lehký "obal" stavby to neumožňuje.

Izolujte podlahu

Když chcete dosáhnout minimální energetickou spotřebu domu, neměli byste opomenout teplo unikající podlahou. Je to důležité i za cenu složitějších detailů či použití náročnějších materiálů, jako je stříkaná pěna, pěnové sklo či extrudovaný polystyren. V případě konstrukcí s podlahou na terénu se doporučuje tloušťka tepelné izolace minimálně 15 centimetrů. Jsou-li stropy dostatečně vysoké, je možné izolovat i nad stávající podlahou. Nevytápěný sklep je nutno oddělit od vytápěného prostoru, nejlépe izolací 10–15 cm na spodní straně stropu protaženou dolů po stěnách min 50 cm.

Izolace střechy? Jednoduchá

Na střechy klademe v pasivních domech podobné požadavky jako na obvodové stěny a většinou postačí běžné konstrukce, kde zvětšíme tloušťku izolace. Problém může být příliš členitá střecha - narůstá tak ochlazovaná plocha a přibývají problematické detaily. U tohoto zateplení je stříkaná pěna ideální, jelikož si se zateplením těžko dostupných míst poradí.

Dejte pozor na zateplení oken

Teplo musí zastavit i okna a dveře. Nezbytné jsou okna s izolačním trojsklem. Jejich součinitel prostupu tepla Ud má být pod 0,85 W / m2K. Stejné parametry musí splňovat i exteriérové dveře. Velmi důležité je však i jejich osazení a utěsnění. Při použití stříkané pěny si zde musíte dát velký pozor s jejím ořezáním. Pokud se pěna nesprávně ořízne, může to způsobit zbytečné tepelné úniky.

Řešením tohoto problému je montáž oken pomocí utěsňovacích pásek, které zajišťují zevnitř parotěsné a zvenku paropropustné uzavření spáry mezi oknem a zdivem. Mezera mezi páskami se vyplní nízkoexpanzní PUR pěnou bez ořezávání.

TIP: Jak zateplit starý dům?

Každý dům lze zpasivnit, některý však hůře

Víceméně u všech typů nemovitostí a objektů lze rapidně zlepšit energetické vlastnosti. Smyslem je celková obnova, ochrana stávajících konstrukcí, prodloužení životnosti, zvýšení komfortu a zároveň i ceny nemovitostí. Podle údajů Centra pasivního domu může být vhodně obnoveno a zatepleno až 90 % všech domů v ČR.

Autor článku: