logo Víc než izolace ...

Potřebujete poradit?

+420 735 700 770 po-pá 8:00 - 17:00
cs
  • sk

Potřebujete poradit

+420 735 700 770

PUR pěna ve stavebnictví – kde všude se dá využít?

picture

Izolační polyuretanová pěna existuje na trhu už nějaký ten pátek. Díky svým vynikajícím tepelně-izolačním vlastnostem se převážně ze stříkané PUR pěny stal skokan v oboru s izolacemi. Kde všude se dá stříkaná izolace využít? Opověď naleznete v dnešním článku.      

Izolace netěsností ve stavebních konstrukcích

Stříkaná PUR pěna se již vcelku běžně využívá k izolování netěsností a spár ve stavebních konstrukcích či k celkové izolaci konstrukce a jednotlivých dílů. Nespornou výhodou tohoto materiálu je jeho značná expanze a rychlý nástřik – díky tomu dojde k vyplnění i těch nejkomplikovanějších a nejmenších detailů v konstrukci, u kterých by byla izolace jiným materiálem značně komplikovaná. Jelikož pěna dopadá na povrch v tekutém skupenství, okamžitě se proměňuje v pěnu a nabývá na objemu, nevytváří žádné spáry a zabraňuje tak vzniku tepelných mostů. PUR pěna zároveň dokonale přilne k téměř jakémukoliv povrchu a není ji tedy nutné žádným způsobem zajišťovat.

Díky své vnitřní struktuře a kompaktnosti má PUR pěna schopnost zásadně omezovat průnik vzduchu. Díky tomu se předchází řadě problémů spojených s vlhkostí a hlukem a násobně se tak zvyšuje energetická efektivita a pohodlí domácnosti.

Chytrá pěna zároveň vhodně kombinuje hydroizolaci s tepelnou izolací, proto nachází uplatnění zejména v oblasti výstavby a rekonstrukce plochých i mírně skloněných střech. Možností pro využití stříkané PUR izolace je ovšem celá řada – můžete s nimi zateplit i šikmé střechy, podkroví, podlahy a základy domu. Zároveň samozřejmě také stěny a stropy, fasády a v neposlední řadě se hodí i k zateplení teras a balkonů.

Proč využít ve stavebnictví PUR pěnu?

Důvodů, proč zvolit jako izolant právě stříkanou PUR pěnu, je celá řada. Jedním z nich je fakt, že je tento materiál zcela nenasákavý – nehrozí u něj tedy kondenzace vodní páry a následné riziko poškození např. střešního pláště v důsledku mrazu či horka.

Materiál je zároveň úžasně lehký, tudíž výrazně nezatěžuje konstrukci, na rozdíl od jiných izolačních materiálů.

Díky způsobu aplikace je možné izolaci nanést i na velice atypické tvary, jako jsou například bojlery, potrubí, nádrže, či třeba zásobníky na vodu. Všechny tyto objekty mají značně komplikovaný tvar, což pro tradiční izolační materiály může představovat velký oříšek. Ne však pro Chytrou pěnu – ta se dokonale přilne téměř k jakémukoliv povrchu a dokonale jej utěsní. Po nástřiku vznikne celistvá vrstva izolace bez spár a mezer.

Ze všech využívaných izolantů má PUR pěna nejnižší součinitel tepelné vodivosti a její vlastnosti se postupem času nemění. Polyuretanová pěna je zároveň nenáročná na výrobu, je šetrná k životnímu prostředí a je zcela zdravotně nezávadná. Pěna nevylučuje žádné škodliviny, díky čemuž je možné ji použít i v potravinářském průmyslu, a je vhodná dokonce i pro alergiky. Zároveň nemá žádnou nutriční hodnotu a hlodavci a jiná havěť si na ni nijak nepochutnají. Polyuretanová pěna má zároveň velice dlouhou životnost – zpravidla 30 let, v reálu je to ovšem o poznání déle.

Chcete využít Chytrou pěnu na vaší stavbě? Neváhejte a obraťte se na nás! Společně vymyslíme to nejlepší řešení pro vaši konkrétní situaci. Těšíme se na spolupráci.

Autor článku:

Petr Drochýtek

Specialista na zateplení PUR pěnou.info@chytrapena.cz

Specialista na zateplení PUR pěnou.