logo Víc než izolace ...

Potřebujete poradit?

+420 735 700 770 po-pá 8:00 - 17:00
cs
  • sk

Potřebujete poradit

+420 735 700 770

PUR pěna a její požární odolnost

picture

Na stavbu nemovitosti lidé nahlížejí z různých pohledů – praktičnost, ekologie, cena, vizuální stránka. Důležité je nezapomínat i na to, jak svoje nové bydlení či výrobní halu ochránit před požárem. Samozřejmostí je zabezpečení nemovitosti podle vyhlášky O technických podmínkách požární ochrany staveb (23/2008 Sb.) a jejích novel, ničivým následkům však může pomoci předcházet i výběr použitých materiálů.

Na výběru materiálu záleží

Podle statistik Hasičského záchranného sboru České republiky dochází na našem území průměrně k 51 požárům denně. Přibližně polovinu z nich přitom tvoří požáry bytových a rodinných domů, v dalších 38 procentech potom jde o používané či opuštěné firemní prostory. Stoprocentní ochranu před vznikem požáru nezískáte nikdy, existují ale opatření, která snižují jeho riziko. Jedním z nich je i použití správné izolace při stavbě či rekonstrukci daného objektu.

Častou volbou zákazníků jsou různé varianty PUR pěn, například Chytrá pěna, která nabízí mnoho výhod oproti izolaci minerální vatou: minimum spár a tepelných mostů, ekologičnost, minimální potřebná vrstvu a tedy maximální zachování prostoru, rychlost aplikace, mimořádné tepelně izolační vlastnosti a v neposlední řadě i životnost dosahují až 30 let.

Samozhášivý neznamená nehořlavý

Pokud jste si pro izolaci své nemovitosti vybrali PUR pěnu, pravděpodobně vám bylo řečeno, že se jedná o samozhášivý materiál. To je pravda, je ale důležité si uvědomit, že tento výraz neznamená, že je PUR pěna nehořlavý materiál. Výhodou této vlastnosti je fakt, že pokud dojde ke vznícení PUR pěny, tento materiál neskapává a zpomaluje hoření, čímž může dojít k samovolnému uhašení ohně, v případě menšího požáru pak získáte čas uhasit oheň dříve, než se rozšíří a napáchá velké škody. Nejen z tohoto důvodu požární předpisy stanovují skladbu konstrukce s tzv. nárazníkovou protipožární vrstvou jako je sádrokarton, bílý nebo červený dle požadované doby požární odolnosti. Dá se použít i protipožární nástřik z minerálních vláken a cementového pojiva,  

V případě, že se nepodaří oheň včas uhasit, však může PUR pěna vzplanout. Je proto nutné přivolat co nejrychleji pomoc, chránit se před nadýcháním kouře a pokusit se oheň v zárodku uhasit hasicím přístrojem, pokud je to bezpečné. Jestliže se oheň už příliš rozšířil, raději místo co nejrychleji opusťte i se všemi dalšími živými bytostmi, které jsou v něm přítomny.

Bez ohledu na to, jaký izolační materiál jste pro svoji nemovitost zvolili, nikdy neobcházejte bezpečnostní nařízení a vybavte se předepsaným vybavením, jako jsou požární hlásiče a hasicí přístroje, abyste ochránili svoje zdraví i majetek.

Autor článku:

Petr Drochýtek

Specialista na zateplení PUR pěnou.info@chytrapena.cz

Specialista na zateplení PUR pěnou.