logo Víc než izolace ...

Potřebujete poradit?

+420 735 700 770 po-pá 8:00 - 17:00
cs
  • sk

Potřebujete poradit

+420 735 700 770

Proč zateplit také sklep?

picture

Sklepem uniká velké množství tepla a často bývá vystaven vlhkosti a spodní vodě. Také se s tím doma potýkáte? Vhodná izolace je účinným způsobem, jak se podobných starostí zbavit. Zjistěte, jak na to.

Teplo z domu nejčastěji uniká stěnami, okny, stropem, ale také podlahou. Proto nezapomeňte ani na důkladné zateplení sklepa.

Jak budete sklep využívat?

Výběr vhodné izolace závisí na tom, jakou funkci bude sklep mít. Pokud máte v plánu zde pouze skladovat ovoce a zeleninu, teplená izolace není nezbytná. V případě, že si ve sklepě plánujete zbudovat dílnu, můžete zateplit jen tu část, kde se dílna bude nacházet.

V každém případě je dobré sklep izolací oddělit od zbytku domu – zateplení stropu sklepa vám pomůže zlepšit tepelné podmínky v místnostech nad ním. Při dodatečném zateplení je pro jistotu třeba izolovat také obvodové zdi. Nejdříve na jejich vnější straně, poté na straně vnitřní – a to i v případě suchých sklepů.

Zateplení PUR pěnou: zabrání pronikání vlhkosti i chladu

Největším problémem nezaizolovaného sklepa je vlhkost, která může snadno proniknout do domu. Při důkladném zateplení PUR pěnou ale tento problém nehrozí.

Polyuretanová pěna se vyznačuje vynikajícími tepelně izolačními vlastnostmi a dlouhou životností. Je nenasákavá a snadno se přizpůsobí nerovnostem ve sklepě – lze ji nanést i na svislé a šikmé plochy. Zároveň zabraňuje vzniku plísní, které se ve vlhkém sklepě často tvoří a odpuzuje škůdce, což vám ušetří řadu starostí.

Aplikace Chytré pěny

Aplikace se provádí zespodu a výborně odizoluje přenos chladu do místností nad sklepem. Pomůže vám udržet konstantní teplotu a ušetřit na nákladech za vytápění.

K zateplení vlhkých sklepů se většinou používá polotvrdá pěna. Před samotnou aplikací je nutné povrch, na který budete materiál aplikovat, napenetrovat – na podklad se nanáší písková penetrace. Při izolaci PUR pěnou dbejte také na to, aby veškeré vodovodní trubky, elektrické kabely a další rozvody, které ve sklepě jsou, byly pečlivě utěsněné a pěna se do nich nedostala. V dostatečně suchém sklepě lze aplikovat i měkkou pěnu.

Samotná aplikace není nijak složitá – profesionálnímu technikovi bude realizace trvat pár hodin. A výsledek stojí za to. PUR pěna patří mezi nejúčinnější izolanty na dnešním trhu. Díky schopnosti mnohonásobně zvětšit svůj původní objem efektivně zaplní všechny mezery a škvíry ve zdivu.

Izolace sklepa proti vodě

Abyste zajistili naprosté utěsnění proti vodě,  nezapomeňte ani na hydroizolační práce. Hydroizolaci sklepa je možno provést pomocí hydroizolačního systému Polyurea, který lze aplikovat nástřikem i nanesením válečkem, nebo pomocí silikonového nátěru.

Polyurea je ochranná povrchová vrstva, odolná vůči negativním vlivům a lze ji použít v podstatě na jakýkoliv podklad – účinně ho ochrání před opotřebením i korozí.

Silikonový nátěr je zase stálý, odolá extrémním teplotám, UV záření i padající vodě a snadno se opravuje.

Ani u jedné možnosti nelze šlápnout vedle – oba hydroizolační systémy vám zajistí perfektní ochranu na řadu let.

Autor článku:

Petr Drochýtek

Specialista na zateplení PUR pěnou.info@chytrapena.cz

Specialista na zateplení PUR pěnou.