logo Víc než izolace ...

Potřebujete poradit?

+420 735 700 770 po-pá 8:00 - 17:00
cs
  • sk

Potřebujete poradit

+420 735 700 770

Proč narůstají ceny izolačních materiálů? Na vině je i požární bezpečnost

picture

Ceny tepelně izolačních materiálů v poslední době rostou. A na vině není jen zvýšená poptávka, ale také norma ČSN 73 0810 o požární bezpečnosti staveb, která třeba vyžaduje, aby byl pruh minerální vaty širší než dříve.

České stavebnictví prosperuje a není proto divu, že se zvyšuje poptávka na stavební materiály. I ceny tepelně izolačních materiálů, zejména minerální vaty, a polystyrénu rostou. Pokud se letos chystáte zateplovat, vybírejte dobře izolační materiály, tak aby cena za zateplení nebyla přemrštěná. Co všechno za nárůstem cen stojí?

Nedostatek materiálu i pracovníků

Česká ekonomika je na tom dobře a přeje zejména menším stavebním projektům, těch větších je naopak méně. Stavební firmy mají dostatek práce, zvyšují poptávku po stavebních materiálech, kterých je nedostatek. Tím se prodlužují lhůty na dodávky materiálů i realizaci stavebních projektů. Následkem toho rostou ceny i u tepelně izolačních materiálů, u polystyrenu a minerální vaty až o 30 %.

Druhým problémem, který tlačí ceny vzhůru, je nedostatek pracovníků. Díky rekordně nízké nezaměstnanosti je pro většinu firem velmi těžké získat kvalifikované pracovníky, takže zvyšují mzdy stávajícím pracovníkům a nabízí vyšší nástupní platy.

Zpřísnění novely o požární bezpečnosti staveb

Na začátku srpna roku 2017 vstoupila v platnost novela normy ČSN 73 0810 o požární bezpečnosti staveb, která zpřísnila minimální limity velikosti protipožárního pruhu minerální vlny na 900 mm. V sousedních zemích je přitom tento limit 4,5 krát nižší. Důsledky nového předpisu budou nejvíce znát při rekonstrukcích bytových domů s výškou mezi 12 až 22,5 metry. Zateplení těchto budov se může prodražit i o 10 %.

Jak je to s PUR pěnou?

Nedostatek tepelně izolačních materiálů, přísnější norma o požární bezpečnosti staveb a také nedostatek kvalifikovaných pracovníků vede k tomu, že za zateplení minerální vatou či polystyrenem si připlatíte a zároveň si na něj poměrně dlouhou dobu počkáte.

U polyuretanové pěny naštěstí nedostatek materiálu zatím nehrozí a díky tomu, že nástřik je rychlý – až 200 m2 denně, nemusíte se bát, že se doba nějak výrazněji protáhne. Výhoda polyuretanové pěny spočívá i v tom, že vše, co do zateplení investujete se vám do 3-5 let vrátí. Vzhledem k nárůstu cen a obtížné dostupnosti ostatních tepelně izolačních materiálů je proto na místě nad touto alternativou uvažovat.

Autor článku:

Petr Drochýtek

Specialista na zateplení PUR pěnou.info@chytrapena.cz

Specialista na zateplení PUR pěnou.