logo Víc než izolace ...

Potřebujete poradit?

+420 735 700 770 po-pá 8:00 - 17:00
cs
  • sk

Potřebujete poradit

+420 735 700 770

Proč je tepelná izolace v létě důležitá?

picture

Tepelnou izolaci zdaleka neoceníte pouze v zimě, ale i v parných letních dnech. I když se to může zdát na první pohled paradoxní, dobré zateplení vám nejenže v chladných měsících sníží únik tepla z domácnosti, v létě funguje přesně naopak a vy mu za to budete velmi vděční.

Jak poznat kvalitní izolaci?

Moderní izolace si kladou za cíl zajistit v interiéru příjemnou teplotu k žití, i když venku padají teplotní rekordy na obou stranách Celsiovy stupnice. Ve stále častějších tropicky horkých letních měsících člověka sužují nevídaná vedra, kvalitní izolace má zajistit, aby se toto teplo dostalo dovnitř domu pouze v omezené míře a pokud možno postupně.

V letních měsících je nejvíce exponované podkroví. Podkrovní byty jsou sice velice oblíbené pro své krásné zkosené stropy a odhalené staré trámy, nekvalitní izolace může ale obyvatele těchto prostor značně potrápit – místnosti přímo pod rozpálenou střechou tedy pro izolaci skýtají skutečnou výzvu. Správně provedené zateplení střechy a celého domu má za úkol postarat se o to, aby bylo v podkrovních místnostech v zimě příjemně teplo a v létě dostatečný chládek.

Kvalitní izolace se vyznačuje správnou tepelnou akumulací – izolace PUR pěnou vám v létě může nahradit silné kamenné či cihlové zdi, které do sebe teplo (či chlad) přirozeně akumulují, čímž přispějí k udržení stálé teploty v domě. Dalším důležitým faktorem je tepelná vodivost, která značí, jak rychle se teplo dokáže skrz daný materiál dostat z jedné strany na druhou, tj. jak rychle interiér vychladne.

Izolace střechy

Zateplení podkroví je z celé konstrukce domu zdaleka nejdůležitější. Chrání totiž dům před únikem tepla a zároveň zabraňuje přehřívání budovy v letních měsících. U izolace střech je často opomíjena barva izolace ale i samotné střechy. Není žádným tajemstvím, že černá krytina (např. v podobě asfaltových pásů či nátěrů nebo moderních černých betonových střešních tašek) se v horkých letních měsících daleko více prohřívá než střecha ze světlých tašek. Běžné izolace si s tímto problémem nedokážou příliš dobře poradit, teplo totiž proniká skrz izolační vrstvu do interiéru a v teplých letních nocích nestihne střecha dostatečně vychladnout, dochází tu k tzv. fázovému posunu teplotního kmitu.

Odpověď na tento problém nabízí izolace PUR pěnou. Proč? Jedná se o vysoce účinné zateplení na bázi polyuretanové pěny. Tento materiál je možné nanést prakticky na jakoukoliv střešní konstrukci nejen zevnitř, ale také zvenčí. Povrch je posléze pokryt nátěrem s UV ochrannou vrstvou, který dobře odráží sluneční záření a chrání střechu před přehříváním.

Chytrá pěna navíc dokonale přilne k většině povrchů, nevytváří žádné spáry a dokonale utěsní sebemenší mezery. Není zároveň potřeba ji nijak kotvit a jelikož je velice lehká, nezatěžuje střešní konstrukci. Zároveň je vodotěsná a nabízí tak mimo jiné i výbornou hydroizolaci. Její životnost se datuje na více než třicet let, není ale výjimkou, kdy PUR izolace překoná životnost samotného domu.

Kvalitní izolace se vám zkrátka vyplatí v zimě i v létě. Kontaktujte nás a domluvte se s námi na možnostech zateplení vašeho objektu. Těšíme se na spolupráci!

Autor článku:

Petr Drochýtek

Specialista na zateplení PUR pěnou.info@chytrapena.cz

Specialista na zateplení PUR pěnou.