logo Víc než izolace ...

Potřebujete poradit?

+420 735 700 770 po-pá 8:00 - 17:00
cs
  • sk

Potřebujete poradit

+420 735 700 770

Preferujete ekologické bydlení? Zvažte zateplení Chytrou pěnou

picture

PUR pěna nabízí mnoho funkcí – primárních i doplňkových.  Izolaci obytného kontejneru i odhlučnění bytu v paneláku. Je ideální volbou také k zateplení ekologických budov. A navíc na ni můžete získat dotaci. Jak na to a proč o ní vlastně uvažovat?

Kvalitně provedené zateplení je k příjemnému bydlení naprosto klíčové – vede k vyššímu komfortu i úspoře. Jak už bylo mnohokrát řečeno, materiál musí být od ověřeného výrobce a zateplení provedeno odborně, potom lze snadno dosáhnout i nízkoenergetického standardu.

Zateplete ekologický dům

Nízkoenergetické bydlení se rychle stává novým standardem – šetří nejen přírodu, ale také vaši vlastní peněženku. Významně sníží vaše náklady na vytápění, což znamená automatické snížení emisí oxidu uhličitého. Aktuálně se nejčastěji setkáváme buďto s nízkoenergetickými nebo pasivními domy. Oba standardy vyžadují perfektní utěsnění oken a samozřejmě důkladné zateplení celé stavby – i se všemi kritickými oblastmi.

Nízkoenergetický, nebo pasivní? V čem je rozdíl?

Rozdíl je zejména ve spotřebě tepla a kritériích na zateplení. Spotřeba nízkoenergetických domů za rok je přibližně 50 kWh/ma u pasivních do 15 kWh/m2 za rok. Celá stavba musí být samozřejmě v obou případech detailně promyšlená – nic se nesmí podcenit.

V prvním případě využíváme službu Premium a zesílený nástřik PUR pěny – u měkké pěny to je 250 až 310 milimetrů a u tvrdé mezi 160 a 190.

U pasivního domu musí být vrstva zateplení širší. Tady využíváme Chytrou pěnu Pasiv, kde se síla nástřiku pohybuje přes 200 mm u tvrdé pěny a u měkké dokonce od 320 mm výše. Pasivní domy totiž fungují na jiném principu než domy klasické – na systému řízeného větrání s rekuperací.

Jak získat dotaci?

Chcete snížit energetickou náročnost vašeho domu, nebo zvažujete pořízení nové stavby? Aktuálně je možné stavět pouze stavby, které nízkoenergetickému standardu odpovídají. Abyste si celý proces zjednodušili, můžete využít dotačního programu Nová zelená úsporám, který podporuje renovaci stávajících domů, stavbu novostaveb v pasivním standardu, výměnu zdrojů tepla, zelené střechy, fotovoltaické systémy i systémy řízeného větrání.

Zažádat o dotaci můžou fyzické i právnické osoby a vlastníci i stavebníci bytového či rodinného domu. Provádí se pomocí online formuláře na webu dotačního programu. Jednotlivé žádosti přijímá Státní fond životního prostředí. 

Autor článku:

Petr Drochýtek

Specialista na zateplení PUR pěnou.info@chytrapena.cz

Specialista na zateplení PUR pěnou.