logo Víc než izolace ...

Potřebujete poradit?

+420 735 700 770 po-pá 8:00 - 17:00
cs
  • sk

Potřebujete poradit

+420 735 700 770

Nevíte si rady s hydroizolací veřejné plochy? Parkoviště, velké sklady či podzemní garáže? Vyzkoušejte Chytrou pěnu

picture

Precizní izolace je zárukou výrazné úspory, což se vyplatí zejména u rozsáhlejších prostor. Neméně důležitá je ale také vrstva hydroizolace. Jak si úspěšně poradit s obojím a dosáhnout uspokojivého a hlavně dlouhodobého výsledku? ✅

Veřejnými plochami se rozumí například parkoviště, velké sklady, podzemní garáže a podobně. Jejich stavba ale není právě jednoduchou záležitostí. Podzemní parkoviště jsou sice pro návštěvníky obchodních center příjemnou a praktickou cestou, jak pohodlně a bezpečně zaparkovat, bývají však ovlivňována působením podzemní vody a nezřídka dochází také k potížím se zatékáním. Jak si s podobnými neduhy poradit? Základem je samozřejmě kvalitní hydroizolační systém.

Problematika mechanicky zatěžovaných ploch

Podzemní parkoviště jsou trvale silně zatížena – díky podzemním vodám, faktu, že se nachází pod úrovní terénu, ale také díky neustálé přítomnosti aut. Prvním místem, kudy obvykle začne zatékat, jsou velmi často dilatační spáry. Vlhkost však může pronikat i přes mnoho dalších míst a pak se může stát, že začnou vznikat kaluže na zemi, nebo se na stropě budou tvořit houby.

Problém představují také nedostatečná omezení, co se velikosti aut týče – do podzemního parkoviště má přístup v podstatě kdokoliv, výsledkem je tedy samozřejmě vznik různých defektů, poškození podkladního materiálu a nakonec i samotných základů. Aby k podobným nešvarům nedocházelo, je samozřejmě nutné zvolit kvalitní materiály, precizně zpracovat konstrukci, vytvořit podklad bez trhlin a dát si záležet na výběru pojízdné hydroizolace s vysokou stabilitou.

Hydroizolace podzemního parkoviště

Jak by měla vypadat a co určitě nesmí chybět? Vhodným materiálem k tomu, abyste komplikacím se zatékáním účinně předešli, je polyuea, jeden z hydroizolačních systémů společnosti Chytrá pěna.

Po její aplikaci vznikne hladká bezešvá plocha bez prasklin, která bude všude stejná. Materiál je vysoce odolný vůči chemikáliím, dobře utěsní problematické oblasti, vydrží v extrémních podmínkách, jeho životnost může dosáhnout i několik desítek let a snadno přilne k jakémukoliv typu povrchu. Jeho funkční vlastnosti se během času nemění a nechybí ani protiskluzová úprava povrchu. Hodí se také do situací, kde je třeba zvolit materiál, který pomůže zpomalit šíření ohně.

Druhým hydroizolačním systémem od Chytré pěny, který lze na podzemních parkovištích použít, je silikon. Jedná se o stálý materiál, který dobře odolává extrémním teplotám i padající vodě. Oba hydroizolační systémy jsou dobře přilnavé a aplikovatelné na všechny typy povrchu. Lze je nanášet přímo na stávající povrch, což vám ušetří mnoho starostí.

Autor článku:

Petr Drochýtek

Specialista na zateplení PUR pěnou.info@chytrapena.cz

Specialista na zateplení PUR pěnou.