logo Víc než izolace ...

Potřebujete poradit?

+420 735 700 770 po-pá 8:00 - 17:00
cs
  • sk

Potřebujete poradit

+420 735 700 770

Moderní metoda zateplení stropů ve sklepě: Stříkaná polyuretanová pěna

picture

Majitelé starších domů často čelí problému nedostatečné izolace a studeným podlahám v přízemí podsklepených domů. Jedním z klíčových míst, která vyžadují pozornost, jsou stropy ve sklepě. Správně zateplené sklepní stropy nejen snižují energetické náklady, ale také zlepšují celkovou pohodu v domě. V tomto článku se zaměříme na použití stříkané tvrdé polyuretanové pěny jako účinného materiálu pro izolaci stropů.

Výhody stříkané polyuretanové pěny

  • Vysoká izolační schopnost: Polyuretanová pěna má vynikající tepelně-izolační vlastnosti. Její součinitel tepelné vodivosti je na velmi nízké hodnotě λ=0,026 [W∙m-1K-1]. Je schopna těsně přilnout ke stropu a eliminovat tepelné mosty. Díky nízké hodnotě tohoto součinitele na zateplení stropů ve sklepě postačuje aplikace pěny o síle vrstvy 6 až 8cm, (ekvivalent až 16cm polystyrenu) takže se zateplením moc nesnižuje průchodnost už tak nízkým sklepem.
  • Odolnost proti vlhkosti: Tvrdá polyuretanová pěna je hydrofobní, což znamená, že odolává vlhkosti a po aplikaci funguje jako parobrzdná vrstva. To je klíčové pro stropy ve sklepě, kde může být vysoká vlhkost.
  • Rychlá aplikace: Stříkaná pěna se aplikuje rychle a rovnoměrně. Rychlost aplikace je až 100m2 plochy za jeden den. Je vhodná pro různé povrchy, po aplikaci povrch pěny zůstává nerovný z důvodu ručního stříkání. Pokud by nerovný povrch pěny esteticky vadil, je možnost pěnu překrýt třeba sádro-kartonovým podhledem
  • Požadavek na elektrickou přípojku: Pro aplikaci pěny je nutno připravit připojení na elektrickou energii nutnou k napájení stříkací technologie: Jistič minimálně 25B a pětipólová zásuvka 32A.

Postup zateplení

  1. Příprava a ochrana: Při přípravě stropů sklepa pro aplikaci, je nutné odstranit předchozí nánosy nátěrů, poté na stropy aplikovat pískovou penetraci – adhezní můstek pro sjednocení povrchu, který při aplikaci pěny musí být pevný a suchý. Penetraci je nutno aplikovat i na stěny kde se budou stýkat s pěnou. V případě, že je sklep hodně vlhký, je nutno jej nejdříve vysoušeči odvlhčit. U větších rovných ploch stropů je vhodné na ně zakotvit dřevěné výztuhy pro větší přídržnost pěny v napojení na stěny sklepa. Osvětlení je nutno podložit vhodnými podložkami na sílu aplikace pěny. Teplota ve sklepě při aplikaci pěny musí být nejméně 10 °C, pokud je teplota nižší, je nutno sklep před aplikací temperovat. Při aplikaci pěny ve vzduchu poletují drobné částečky pěny, které mohou ulpět i jinde než na stropě, a proto je nutno zakrýt okna a dveře, případně technologie vedené sklepem.
  2. Výběr Správné Pěny: Doporučujeme stříkanou tvrdou polyuretanovou pěnu s uzavřenou buněčnou strukturou. Je vhodná pro stropy, vytváří bezespárý vzduchotěsný povrch a rychle se aplikuje.
  3. Aplikace Pěny:
    • Stříkání: Pěnu nanášíme stříkáním. Je to rychlý proces, který pokryje celý strop vzduchotěsnou ucelenou vrstvou.
  4. Ochrana a Údržba: Po aplikaci pěny ji ochraňte před slunečním zářením a případně ji opatřete ochranným nástřikem s ochranou proti ÚV záření. Po aplikaci tepelněizolační pěny je taky vhodné řešit dobré odvětrání sklepních prostor, aby se zamezilo zatuchnutí vzduchu v prostorech sklepů

Stříkaná polyuretanová pěna je moderní a efektivní metoda pro zateplení stropů ve sklepě. Její výhody jsou zřejmé a majitelé starších domů by měli tuto možnost zvážit. S profesionálním provedením a správnou volbou pěny mohou dosáhnout výrazného zlepšení komfortu v přízemí domu a úspory energie na vytápění. Pokud máte další otázky nebo potřebujete konzultaci, obraťte se na našeho odborníka v oboru.

Autor článku:

Petr Drochýtek

Specialista na zateplení PUR pěnou.info@chytrapena.cz

Specialista na zateplení PUR pěnou.