logo Víc než izolace ...

Potřebujete poradit?

+420 735 700 770 po-pá 8:00 - 17:00
cs
  • sk

Potřebujete poradit

+420 735 700 770

Jaro se blíží – vsaďte na novou izolaci střechy

picture

Došlo v zimním období k poškození vaší střechy a zateplení? Do oprav se pusťte co nejdříve – a tentokrát konstrukci, střešní tašky a především vhodný izolační a hydroizolační materiál volte pečlivěji.

Stav střechy je nutné na konci zimy zkontrolovat – nezřídka dochází k poškození krytiny a dalším závadám. Pokud je izolace vaší střechy nedostatečná, nebo chybí účinná hydroizolace  v obytném podkroví, může vás čekat nepříjemné překvapení. Stačí jedna malá prasklina či chybějící střešní taška a do střešní skladby se dostane voda. Co může následovat? Promáčený dřevěný krov začne hnít, provlhlá izolace ztratí své tepelněizolační vlastnosti, nebo se v interiéru začnou tvořit plísně.

Jaro je ideální dobou na rekonstrukci, protože už venku nepanují mrazy a vy máte šanci připravit se na parné léto a změnit půdní místnost v příjemnou odpočinkovou zónu.

Jak začít? Jestli je poškozená střešní konstrukce, pak samozřejmě její výměnou. Dále už přichází na řadu výběr izolačního materiálu.

Účinná ochrana před letními vedry

Tepelná izolace vám neposlouží pouze v zimě, ale rovněž v letním období. Když se provede správně (odbornou firmou), už se v půdních místnostech nebudete muset potit – můžete si zde vybudovat útulnou pracovnu nebo třeba ložnici.

Skvělým materiálem, díky kterému ušetříte prostor, je stříkaná polyuretanová pěna. Zabraňuje tvorbě plísní, nechutná myším, je zdravotně zcela nezávadná a ekologická, její životnost je delší než 30 let a její výjimečné tepelněizolační vlastnosti vám zajistí dlouhodobou úsporu. Jedná se o materiál budoucnosti, který přináší celoroční komfort.

Jak vypadá průběh zateplení PUR pěnou?

Izolace střechy a podkroví je stěžejní – bez ní bude neustále docházet k tepelným únikům. Zateplení střechy se může provádět z vnitřní i venkovní strany. Druhá možnost se obvykle uplatňuje v případě, že do podkroví nelze zasahovat a je třeba nahradit poškozenou izolaci, nebo doplnit izolaci existující.

Střecha se postupně rozkryje a stará izolace se odstraní. Dále je nutné vyčistit prostor – teprve poté se provádí aplikace pěny. Ta je velmi rychlá a probíhá v několika etapách. Bezprostředně po ní lze přistoupit k instalaci difuzní folie a opět položit krytinu.

Jak na výběr hydroizolace?

Kvalitní hydroizolační systém váš dům ochrání, když střešní krytina nesplní svou funkci, nebo dojde k jejímu náhlému poškození. Při hydroizolaci plochých a šikmých střech s menším spádem používáme polyureu nebo silikon.

Oba tyto materiály vynikají stálými hydroizolačními vlastnostmi a zamezí přehřátí střechy či jejímu narušení vlivem přívalových dešťů, klimatických změn a UV záření. Lze je aplikovat na již existující hydroizolační vrstvy – obvykle formou nátěru a popřípadě nástřiku. Jsou vhodné na jakýkoliv druh povrchu.

Autor článku:

Petr Drochýtek

Specialista na zateplení PUR pěnou.info@chytrapena.cz

Specialista na zateplení PUR pěnou.