logo Víc než izolace ...

Potřebujete poradit?

+420 735 700 770 po-pá 8:00 - 17:00
cs
  • sk

Potřebujete poradit

+420 735 700 770

Jak se připravit na izolaci PUR pěnou?

picture

Budete zateplovat dům? Chcete, aby izolace proběhla co nejrychleji, ale nevíte jak se předem připravit? V našem článku vám poradíme, co všechno schovat, zakrýt nebo utěsnit před samotnou aplikací PUR pěny.

Výhody izolace PUR pěnou

Izolační materiály se liší cenou i způsobem nanášení. PUR pěna patří mezi nejoblíbenější izolace. Jejími největšími výhodami jsou dlouhá životnost a nízká tepelná vodivost.

V případě PUR pěny nemusí být vrstva izolace tak silná jako u vaty a přitom lze dosáhnout stejných izolačních účinků. Zároveň se nemusíte obávat drolení ani vzniku spár, které hrozí
u izolace polystyrénem. Stříkaná pěna po aplikaci expanduje více než 100 násobně a spolehlivě utěsní i ty nejmenší skuliny.

Začněte přípravou podkladu

Zateplování PUR pěnou předchází důkladná příprava. Povrch, na který budete PUR pěnu nanášet, je nutné před aplikací zkontrolovat, případně ho speciálně upravit pro lepší přilnavost. Musí být suchý a zbavený mastnoty i prachu.

Minimální teplota podkladu je 10°C. Pod tuto hodnotu nelze aplikovat. Ani příliš vysoká teplota není vhodná – ideální je maximální teplota 25°C.

Další příprava závisí na konkrétní situaci na stavbě. Pokud má někdo připravené profily na sádrokarton, musejí být olepené oboustrannou páskou na sádrokartony, kterou lze po aplikaci pěny snadno sloupnout.

Plechový podklad je zase třeba nejdříve odmastit, a poté na něj nanést pískovou penetraci. Ta povrch zdrsní, aby na něm pěna držela. U prašných podkladů, jako je cihla nebo beton, se nanáší klasická penetrace – povrch odprašní a ucelí.

Vyklizení prostoru

Při zateplení interiéru je nezbytné odklidit nábytek, aby prostory byly dobře přístupné. Nezapomeňte ani zakrýt vše podstatné – PUR pěna se z nábytku i zárubní dveří těžko odstraňuje. Zakryjte rovněž okna a pohledové trámy – třeba strečovou fólií.

Důležitá je i teplota prostoru

Vliv okolního prostředí může být rozhodující. Pro nejlepší aplikaci je důležité dodržet minimální okolní teplotu 8°C. Nutné je dbát také na míru vlhkosti.

Pokud provádíte izolaci v exteriéru, myslete na to, že rychlost větru by neměla přesahovat 5 m/s. Běžné povětrnostní podmínky jsou v pořádku, aplikaci však nelze provádět za deště či silného větru.  Vítr by PUR pěnu roznášel pryč.

Autor článku:

Petr Drochýtek

Specialista na zateplení PUR pěnou.info@chytrapena.cz

Specialista na zateplení PUR pěnou.