logo Víc než izolace ...

Potřebujete poradit?

+420 735 700 770 po-pá 8:00 - 17:00
cs
  • sk

Potřebujete poradit

+420 735 700 770

Jak na zateplení střechy mezi a pod krokvemi?

picture

Správná izolace střechy hraje klíčovou roli v udržení tepelné pohody ve vašem domě. Zateplení střechy mezi a pod krokvemi je významným krokem k efektivní tepelné izolaci, která vám nejen ušetří peníze na energiích, ale také zajistí pohodlný a komfortní bydlení. Pokud se odhodláváte k zateplení a bojíte se, jak to celé zvládnete, nezoufejte. Představíme vám rychlé a efektivní zateplení pro vaši střechu.

Plánování zateplení

Než se pustíte do samotného zateplování, je důležité pečlivě naplánovat postup. Základem je vybrat vhodný izolační materiál. Zateplovat se dá například pěnovým polystyrenem nebo kamennou či minerální vlnou. Tyto materiály však ustupují stříkané polyuretanové pěně. Ta díky svému složení dokáže vyplnit i ty nejmenší prostory a nedochází tak ke vzniku spár ani tepelných mostů. Zároveň vytváří nízké statické zatížení nosných konstrukcí, je zdravotně nezávadná a odolná vůči vlhkosti a plísním. Velkým benefitem je také životnost, která dosahuje až k 30 letům.

Vybrat si můžete ze dvou způsobů:

Izolace mezi a pod krokvemi

Při tomto postupu se pěnová izolace stříká jak do prostoru mezi krokve, tak přes ně, jelikož dřevo krokví je též vodičem tepla. Tloušťku lze upravit podle vašich preferencí tak, aby splňovala normy a zároveň dostatečně snižovala zbytečné náklady.

Izolace nad krokvemi

Tento přístup k zateplování je využíván v situacích, kdy je potřeba ušetřit prostor nebo kdy klient preferuje viditelné krokve. U této varianty zateplování je klíčové vytvořit strukturu, do níž bude následně aplikována pěnová izolace. Izolace nad krokvemi vyžaduje pečlivější přípravu, ale umožňuje výrazně ušetřit místo.

Příprava podkroví

Před zateplením je třeba odstranit případné staré izolační materiály a zkontrolovat stav krokví. Ujistěte se, že jsou v dobrém stavu a nepoškozené. Zajistěte neomezený a bezpečný pohyb a vykliďte prostor tak, aby byly zateplované povrchy suché a čisté.

Dalším krokem je zakrytí všech povrchů, kam se pěna nemá dostat (okna, dveře, zárubně, zásuvky, lišty,…) Před samotným nástřikem je nutná montáž konstrukce, která umožní po nástřiku PUR pěny aplikovat parozábranu, která brání průniku vlhkosti z interiéru do střešní konstrukce. Tato fólie musí být precizně utěsněná ve všech prostupech i napojeních na přiléhající stěny.

Příprav se ale nemusíte bát, rádi vám pomůžeme vybrat to nejvhodnější řešení pro váš dům. Můžeme vám zajistit i samotnou přípravu před aplikací, zakrývací práce, přípravu podkladu (odstranění stávající izolace, instalace difuzní folie nebo parozábrany) a také následný úklid.

Za jeden den je hotovo

Pokud je vše připraveno, nastupují odborníci. Není třeba čekat na specifické roční období. Pro správnou aplikaci pěny je však vyžadována teplota vzduchu a podkladu minimálně 10 ℃ a suchost podkladu. Aplikace Chytré pěny probíhá velmi rychle. Rodinný dům do 200 m2 lze zateplit za 1 den.

Po ukončení zateplovacích prací stačí provést finální úpravy a úklid, který ale není náročný.

Zateplení krokví je správným krokem k úspoře za energie i příjemnějšímu klimatu v domě. Prostřednictvím dotačního programu “Oprav dům po babičce” navíc můžete žádat o dotaci až do výše 1 milionu korun, která pokryje velkou část investice do zateplení a vztahuje se i na zateplování pomocí Chytré pěny. Neváhejte nás proto kontaktovat, abychom zateplování vašeho podkroví mohli zahájit co nejdříve.

Autor článku:

Petr Drochýtek

Specialista na zateplení PUR pěnou.info@chytrapena.cz

Specialista na zateplení PUR pěnou.