logo Víc než izolace ...

Potřebujete poradit?

+420 735 700 770 po-pá 8:00 - 17:00
cs
  • sk

Potřebujete poradit

+420 735 700 770

Jak na opravu ploché střechy?

picture

V posledních letech jsou ploché střechy velmi oblíbené. Nedokonalosti, které je v minulosti provázely, se s příchodem moderních materiálů zcela vytratily. I tak je ale občas potřeba přikročit k nutným opravám a pustit se do sanačních prací – obzvlášť u starších staveb. Jak celý proces vypadá?

Zatéká vám do střechy, nebo dostatečně neizoluje? Ať už se jedná o střechu plochou či šikmou, vždy je třeba nejdříve zjistit rozsah poškození. V tomto případě bude nezbytný odborný posudek. Kompletní sanace ploché střechy rozhodně není záležitost, kterou se vyplatí podceňovat.

Co si představit pod pojmem sanace?

Jedná se o technologický postup, který zabrání zatékání do vaší střechy a přivede ji opět do původního stavu. Když se provede včas, výrazně na tom ušetříte, protože opravy nebudou tak rozsáhlé. Často totiž dochází i k poškozením, která byste vůbec neočekávali – jako je třeba napadení dřevokaznými houbami. To může vést až k porušení statiky celého domu, prevence je proto na místě.

Nejčastější problém? Přetížení střechy

U starších střech se velmi běžně setkáváme s problémem extrémního zatížení konstrukce asfaltovými pásy, které jsou kladeny hned do několika vrstev. Následkem toho může opět dojít ke statickému narušení stavby – celková hmotnost asfaltových pásů neodpovídá nosnosti střešní konstrukce.

V minulosti se navíc ploché střechy zhotovovaly z velmi pochybných materiálů, nad kterými zůstává rozum stát. Pokud jste si tedy pořídili starší stavbu a tato potíž by se jí mohla týkat, nebo jste zdědili nemovitost po prarodičích, rekonstrukci dlouho neodkládejte. Odborníci zhodnotí stávající stav střechy, posoudí, jaké stavební práce budou potřeba a zvolí ten nejlepší způsob úprav.

Sanační systém Chytrá pěna

Sanační sada Chytré pěny vám významně usnadní celou rekonstrukci. Postará se o problematická místa, klempířské prvky a řeší také vlhkost a další nešvary.

Jejich nástřiková polyuretanová pěna je lehkým materiálem s vynikajícími tepelněizolačními vlastnostmi, dlouhou životností a schopností precizně utěsnit i nejdrobnější skuliny. Na rozdíl od asfaltových pásů, které v minulosti sloužily coby hydroizolace, střešní systém nijak nezatěžuje.

Výhodou je, že novou vrstvu izolace lze aplikovat přímo na původní povrch (ten však musí být vhodně ošetřen a zbaven mastnoty a prachu). Samozřejmostí je i konečná úprava povrchu hydroizolačním systémem, který vrstvu zateplení ochrání před vnějšími vlivy a UV zářením. Společnost Chytrá pěna k tomuto účelu využívá polyureu nebo silikon. Výsledná střecha je plně pochozí.

Autor článku:

Petr Drochýtek

Specialista na zateplení PUR pěnou.info@chytrapena.cz

Specialista na zateplení PUR pěnou.