logo Víc než izolace ...

Potřebujete poradit?

+420 735 700 770 po-pá 8:00 - 17:00
cs
  • sk

Potřebujete poradit

+420 735 700 770

Jak izolovat akumulační nádrž?

picture

Pro správný provoz akumulační nádrže je zásadní její správná izolace. Při nedostatečné izolaci dochází k tepelným ztrátám, které se brzy projeví na účtu za její provoz. Poradíme vám, jaký materiál je pro izolaci akumulační nádrže nejlepší a jak ji v případě potřeby aplikovat svépomocí.

Akumulační nádrž slouží k ohřevu a uchování teplé vody, která nezřídka dosahuje teploty až 90 stupňů Celsia. Aby voda v nádrži nechladla více, než je nutné, je třeba akumulační nádrž zaizolovat. Doporučujeme, aby tento úkon prováděl vyškolený odborník.

Vyberte správný materiál

Není izolace jako izolace. Možná vás láká využít zbytky, které vám zůstaly ze stavby nebo po zateplování střechy, například polystyrén. Jeho použití však důrazně nedoporučujeme. Jedná se o vysoce hořlavý materiál, který v podobě desek navíc ani nedokáže akumulační nádrž důkladně obepnout, čímž dochází k dalším tepelným ztrátám. Vysoká teplota, kterou akumulační nádrž produkuje, navíc tento materiál postupně poškozuje a snižuje tak jeho vlastnosti. Za pár let tedy bude nutné izolaci vyměnit.

Nabízí se i možnost využít minerální či skelnou vatu v kombinaci s hliníkovou fólií, tento postup však vyžaduje zručnost a důkladné utěsnění pomocí izolační pásky, aby se postupem času izolace nezačala odlupovat.

Při výběru vhodné izolace bychom se měli řídit především doporučením výrobce, které najdeme v návodu k použití. Někteří výrobci dokonce nabízejí izolační vrstvu z polyuretanové pěny přesně na míru, která se na nádrž jednoduše navlékne a perfektně sedí. Nevýhodou může být vysoká pořizovací cena tohoto druhu izolace.

Chytrá pěna jako optimální řešení

Kompromisem může být použití stříkané PUR pěny, která se přesně přizpůsobí tvaru nádrže a její hydroizolační i tepelně izolační vlastnosti přesně odpovídají požadavkům na izolování akumulačních nádrží. Tvrdá stříkaná PUR pěna navíc nabízí rychlou a přesnou aplikaci, skvělou tepelnou vodivost a přilnutí k jakémukoliv povrchu, takže není šance, aby špatně přilnula a tvořily se pod ní vzduchové kapsy. Nanáší se v jedné vrstvě i na nepravidelné a těžko přístupné povrchy, takže konstrukci nijak nezatěžuje.

Jak nanášet stříkanou PUR izolaci

Znovu opakujeme, že je vždy lepší nechat nanášení izolace v rukách profesionálů. Pokud se ale do tohoto projektu chcete pustit sami, důkladně si nastudujte návod k použití, případně se poraďte s prodejcem. V případě nesprávného nanesení hrozí rizika, kterým předejdete jenom precizní a profesionální aplikací.

Chcete se poradit nebo objednat profesionály, kteří se o izolaci postarají za vás? Kontaktujte nás, rádi poradíme.

Autor článku: