logo Víc než izolace ...

Potřebujete poradit?

+420 735 700 770 po-pá 8:00 - 17:00
cs
  • sk

Potřebujete poradit

+420 735 700 770

Izolace potrubí PUR pěnou - jaké má výhody?

picture

Zateplení potrubí byste rozhodně neměli podceňovat – ať už z důvodu snížení hluku či zabránění oteplování nebo ochlazování vody a vzduchu. V dnešním článku si shrneme, proč byste měli do zateplení potrubí investovat a jaké jsou hlavní výhody izolace PUR pěnou. U potrubí je totiž zapotřebí brát při zateplování v potaz jejich specifický tvar – izolace na bázi vaty aj. se na ně příliš nehodí, jelikož nedokáží přesně kopírovat jeho tvar.

Proč zateplovat potrubí?

I když se může zdát, že izolace potrubí je jen zbytečný přežitek, není tomu tak. Naopak – dle současné legislativy je zateplení potrubí bráno jako nutnost. Vodovodní trubky vedou vodu přímo do domácnosti, přičemž na cestě ztratí významnou část tepla, jež je nicméně vždy potřeba uhradit. Naopak u potrubí se studenou vodou vzniká často kondenzace. Dochází tak k rychlejšímu opotřebování materiálu a snížení funkčnosti vodovodního systému.

Díky izolaci se sníží náklady na ohřev vody, jelikož voda díky zateplení ztrácí jen minimum své teploty. Aplikaci izolace PUR pěnou lze zároveň provést na velice náročně dostupných místech, přičemž vlastnosti pěny jsou stálé – nemění se v čase ani v tlaku. PUR pěna má také velice dlouhou životnost. Celý proces je zároveň velmi rychlý, není u něj třeba zasahovat do konstrukce, ani není zapotřebí vodu vypínat; v konečném důsledku tedy vyhraje jak dodavatel, tak koncový zákazník.

Zateplete potrubí chytrou pěnou

PUR pěna se od ostatních izolací liší svou specifickou chemickou strukturou, jež jí dovoluje maximálně utěsnit veškeré spáry a mezery bez toho, aniž by později vznikaly tepelné mosty či se tvořilo srážení vody v kritických místech. Právě u potrubí je tato funkce velice důležitá, jelikož stříkaná izolace na bázi pěny je schopna utěsnit i členité a četně napojované potrubí s mnoha záhyby, s čímž by si ostatní zateplovací materiály jen těžko poradily.

Mezi hlavní výhody též patří rychlé a snadné nanesení, které nepřeruší provoz potrubí a nenaruší tak dodávky vody. PUR pěna je zároveň zcela zdravotně nezávadná a nemusíte se u ní obávat poranění, jako je tomu v případě například skelné vaty.

Izolace PUR pěnou vám zároveň zabezpečí, že v budoucnu nebudou vznikat tepelné mosty, nebude docházet ke kondenzaci vody na povrchu a v kritických místech a zároveň nedojde k ohřevu či ochlazení vody a vzduchu. Třešničkou na dortu je pak fakt, že izolací potrubí skvěle odhlučníte.

V případě, že se rozhodnete izolovat topení chytrou pěnou, získáte kromě zateplení také hydroizolaci, jenž chrání potrubí před okolními vlivy. Pěna je zároveň velice lehká a zároveň pevná – nemusíte se tedy obávat zátěže na nosnou konstrukci. Pokud izolujete nadzemní potrubí, je zapotřebí nanést také ochranný UV nátěr, který potrubí chrání před vlivy slunečního záření.

Potřebujete zateplit potrubí? Podívejte se na ukázky naší práce, nebo nás přímo kontaktujte. Rádi vám pomůžeme vybrat vhodné řešení přímo pro vás.

Autor článku:

Petr Drochýtek

Specialista na zateplení PUR pěnou.info@chytrapena.cz

Specialista na zateplení PUR pěnou.