logo Víc než izolace ...

Potřebujete poradit?

+420 735 700 770 po-pá 8:00 - 17:00
cs
  • sk

Potřebujete poradit

+420 735 700 770

Ideální zateplení pro stavby s téměř nulovou spotřebou energie? Nástřiková PUR pěna

picture

Od začátku letošního roku se domy s nulovou energetickou spotřebou staly novým standardem. Jejich stavbu doprovází celá řada různých specifik – od konstrukce bez tepelných mostů přes řízené větrání, vytápění a ohřev vody až po kvalitní zateplení. Jaký tip izolace je pro podobný dům vhodný?

S 1. lednem 2020 začala platit nová směrnice Evropské unie – je vyžadována stavba budov s takřka nulovou spotřebou energie. Požadavky na snížení energetické náročnosti se týkají také rodinných domů. Jak docílit toho, aby váš domek vyhověl kritériím? Základem je samozřejmě pořádné zateplení.

Zásadní jsou okna, dveře i precizní izolace

Pokud jste si o tom zatím nezjišťovali žádné větší podrobnosti a obáváte se, že nové nařízení s sebou nese spoustu omezení, je váš strach zcela zbytečný. Stavitelé mají stále dostatek volnosti – zásadní je především to, aby byl domek ohleduplný vůči životnímu prostředí a přispěl k celkovému snížení spotřeby energie. To znamená, že součinitel prostupu tepla obálkou budovy by se u vaší stavby měl snížit o 30 %.

Nařízení nejlépe splňují nízkoenergetické a pasivní domy. Je zcela nezbytné zřídit systém nuceného větrání a pořídit kvalitní okna a dveře, které brání tepleným únikům. A pochopitelně se musíte také důkladně zaměřit na izolaci obvodových zdí, střechy, podlahy i oken.

Dosáhněte úspory s pěnovou izolací

Nadstandardní zateplení nesmí u nízkoenergetických ani pasivních domů chybět. Skvělou alternativou je stříkaná PUR pěna. Má velmi dlouhou životnost, vynikající tepelněizolační vlastnosti, zabraňuje vzniku plísní, neláká hlodavce a při dodržení certifikovaného způsobu aplikace je vysoce šetrná k okolnímu prostředí. Snadno utěsní i ty nejmenší skuliny a praskliny – po aplikaci dovede více než stonásobně zvětšit svůj objem. U pasivních domů doporučujeme Chytrou pěnu ® pasiv (měrná spotřeba tepla dosahuje 15 Kwh/m²).

Stavba nízkoenergetického domu či přestavba stávajícího domu tak, abyste dosáhli maximální energetické úspory, má mnoho výhod. Vždy je však potřeba celou realizaci konzultovat s odborníky, kteří se postarají, aby vaše obydlí předepsaným požadavkům vyhovělo.

Pomozte si dotací

Jestli se vám podobná investice zdá příliš nákladná, není problém získat na stavbu domu s nízkou energetickou náročností dotaci (z programu ministerstva životního prostředí „Nová zelená úsporám“, který slouží ke snížení energetické náročnosti budov).

O dotaci si můžete zažádat rovněž kvůli dodatečnému zateplení. Tady můžete volit z několika kategorií, jako je například izolace střechy, obvodových stěn, podlah i stropů. Výše podpory se samozřejmě bude lišit podle konkrétních parametrů domu.

V českých podmínkách je nutné, aby se nejprve zaregistrovala firma i produkty, které se v rámci programu použijí, a poté dostanou přidělený kód SVT. Vypsány jsou hned tři kategorie, ze kterých lze vybírat.

Autor článku:

Petr Drochýtek

Specialista na zateplení PUR pěnou.info@chytrapena.cz

Specialista na zateplení PUR pěnou.