logo Víc než izolace ...

Potřebujete poradit?

+420 735 700 770 po-pá 8:00 - 17:00
cs
  • sk

Potřebujete poradit

+420 735 700 770

Chytrá pěna nebo polystyren?

picture

Tepelná izolace budov je velice důležitým tématem, pokud je totiž precizně udělaná, může ušetřit spoustu peněz na únicích energie a také ulevit životnímu prostředí.  Izolačních materiálů je víc druhů a liší se svými vlastnosti, jako je například součinitel tepelné vodivosti, schopnost látky vyrovnávat teplotní rozdíly, ale také mnohými dalšími, přilnavostí, životností apod.  Jaké jsou rozdíly mezi izolací polystyrenem a Chytrou pěnou?

Polystyren EPS

Polystyrenu se ve stavebnictví používá vícero typů, nejčastěji však EPS a XPS polystyreny. Expandovaný pěnový polystyren se značí zkratkou EPS a číslem, které vyjadřuje napětí v kPa při 10% stlačení.

Ve stavebnictví se používá EPS od 70 do 150, v závislosti na tom, zda se jedná o spodní nebo vrchní vrstvy izolace a nakolik bude zatěžována. EPS se vyrábí napěněním polystyrenových kuliček s přidanými retardéry hoření pro zajištění samozhášlivosti. Součinitel tepelné vodivosti se pohybuje od λ = 0,037 – 0,039 W/(m.K). 

Polystyren XPS

Extrudovaný polystyren (XPS) se rovněž označuje číslem vyjadřujícím napětí při 10% stlačení. Vyrábí se z ropy, polystyrenového granulátu, který se extruduje společně s rozpínavými plyny. Výhoda XPS je jeho téměř nulová nasákavost způsobená uzavřenou strukturou pórů a pevnost v tlaku. Jako takový se hodí do zatěžovaných konstrukcí. Součinitel tepelné vodivosti je λ = 0,030–0,038 W/mK.

Polystyreny jsou oblíbené kvůli nízké ceně a snadnému domácímu použití. Mezi nevýhody polystyrenů patří kratší životnost, drolení způsobené UV zářením a vznik spár v nedokonalých vrstvách.

Polyuretanová pěna

Polyureatnová pěna vzniká reakcí vícefunkčních isokyanátů s polyalkoholy přímo při nástřiku na místě aplikace. Pěna nabývá na objemu a vytváří souvislou vrstvu bez spár, se kterou lze snadno izolovat i méně  přístupná místa.  Součinitel tepelné vodivosti se pohybuje od λ = 0,0217 - 0,037 W/(mK). Polyuretanová pěna se dělí na tvrdou a měkkou, které se liší buněčnou strukturou - buď je uzavřená,  nebo otevřená. Tvrdá pěna je nenasákavá, stejně tak jako polystyren a nehodí se pro přímý kontakt s vodou. Pěny i polystyreny jsou tepelnou izolací, ale nefungují jako hydroizolace.

Pěnou lze izolovat celou stavbu, od základů až po střechu. Největší výhodou Chytré pěny je extrémně dlouhá životnost, pěna téměř nemizí a neubývá a můžeme ji proto nazvat doživotní izolací. Má velice nízkou hmotnost a lze ji snadno využít i při dodatečné izolaci, nezatěžuje konstrukci stavby. Je vysoce přilnavá a splňuje nejvyšší hygienické standardy, nechutná totiž hlodavcům a je vysoce odolná proti plísním.

Investice se vrátí

Nevýhodou zejména pro domácí kutily je to, že pěnu nelze nanést svépomocí. Aplikátor musí být profesionálně vyškolen, aby zachoval všechny bezpečnostní a technické postupy, aby výsledná izolace opravdu měla své unikátní vlastnosti.

Druhou nevýhodou (jen na první pohled) je vysoká cena. Nicméně, úspora na energetických únicích je tak výrazná, že se celá investice navrátí do  3 -5 let. Kromě toho se o izolaci až do konce života nemusíte starat, což je velice příjemné.

Autor článku:

Petr Drochýtek

Specialista na zateplení PUR pěnou.info@chytrapena.cz

Specialista na zateplení PUR pěnou.