logo Víc než izolace ...

Potřebujete poradit?

+420 735 700 770 po-pá 8:00 - 17:00
cs
  • sk

Potřebujete poradit

+420 735 700 770

Jaká má být tloušťka izolace při zateplování pěnou?

picture

Rozhodli jste se zatočit s tepelnými ztrátami nebo přílišnou vlhkostí a dokonce jste se už rozhodli, že zvolíte zateplení pomocí PUR pěny? Pak možná přemýšlíte, jakou tloušťku izolace budete potřebovat. My víme, jak to spočítat.

Proč PUR pěna?

Při zateplování je důležité zvolit správný izolační materiál, který bude odpovídat typu stavby a skladbě konstrukce. Na trhu je k dispozici celá řada izolačních materiálů, ale jedním z nejúčinnějších je polyuretanová pěna (PUR). Tento materiál se vyznačuje vynikajícími tepelně izolačními vlastnostmi, zvukovou izolací, absolutní přilnavostí k podkladu a dlouhou životností. Navíc je zdravotně nezávadný a umožňuje bezespárovou izolaci, což zamezí úniku tepla přes spáry.

Výpočet optimální tloušťky izolace

Aby bylo zateplení co nejúčinnější, je třeba určit správnou tloušťku vybrané izolace. Tento úkol není jednoduchý, protože závisí na mnoha faktorech, jako jsou typ stavby, konstrukce skladby a tepelné vodivosti materiálu.

Hlavním ukazatelem pro výpočet ideální tloušťky izolace je součinitel tepelné vodivosti neboli lambda (λ) s jednotkou W/mK. Čím je hodnota tepelné vodivosti nižší, tím lépe dokáže zvolený materiál tepelně izolovat.

Pro výpočet optimální tloušťky izolace je potřeba vzít v úvahu požadavky na tepelnou izolaci, které stanovují stavební předpisy, a zohlednit také individuální potřeby a preference majitele domu.

Při výběru tloušťky izolace je důležité najít rovnováhu mezi účinností izolace a náklady na její realizaci. Příliš tenká izolace způsobí nadměrné tepelné ztráty a riziko kondenzace vodní páry, což může vést k tvorbě plísní. Na druhou stranu, příliš tlustá izolace zvýší náklady na zateplení a může být zbytečná.

Pokud si nejste jisti výběrem izolačního materiálu nebo výpočtem tloušťky izolace, neváhejte se obrátit na odborníky, kteří vám pomohou najít ideální řešení pro vaši konkrétní situaci. Investice do kvalitního zateplení se vám jistě vyplatí v podobě úspor za vytápění a zvýšení pohodlí vašeho domova.

Autor článku:

Petr Drochýtek

Specialista na zateplení PUR pěnou.info@chytrapena.cz

Specialista na zateplení PUR pěnou.