logo Víc než izolace ...

Potřebujete poradit?

+420 735 700 770 po-pá 8:00 - 17:00
cs
  • sk

Potřebujete poradit

+420 735 700 770

Nejčastější chyby při zateplování PUR pěnou

picture

Se zateplením staveb pomocí stříkané polyuretanové pěny se setkáváme stále častěji, jedná se o spolehlivý materiál s dlouhou životností, který napomáhá celoroční úspoře – ovšem jen za určitých okolností. Ne vždy se dostaví bezchybný výsledek. K jakým chybám a omylům nejběžněji dochází?

Chystáte se dodatečně zateplovat dům? Abyste docílili požadovaného efektu a mohli si užívat naprosto perfektní izolace po celý rok, je třeba dát si pozor na několik důležitých zásad. K oblíbeným tepelněizolačním materiálům patří PUR pěna, aplikovaná pomocí nástřiku – ne vždy ale vykazuje optimální parametry. Co má největší vliv na její celkovou kvalitu a efektivitu? 

Výběr neověřené firmy a potřeba ušetřit

Snaha maximálně snížit částku za pořízení izolačního materiálu nás mnohdy vede k pochybením, za která musíme zaplatit ne jednou, ale rovnou dvakrát. Na izolaci se nevyplatí zbytečně šetřit. Už jen proto, že materiály od různých firem se mohou výrazně lišit.

Pro běžného zákazníka není žádná odlišnost na první pohled patrná, takže se pochopitelně řídí nižší cenou. Proč by za totéž zaplatil víc, když konkurence nabízí stejný produkt za poloviční částku? Problém je v tom, že takový produkt nemusí splňovat zavedené evropské normy. Tím pádem ani výsledek nikdy nebude dostačující. Hledejte proto vždy ověřeného výrobce i dodavatele, za kterého mluví řada pozitivních referencí od spokojených klientů a má k dispozici certifikáty, které schopnosti jednotlivých zaměstnanců potvrzují.

Nedodržení specifických parametrů

Druhá potíž spočívá ve snaze menších firem rychle vydělat a to i za cenu nekvalitně odvedené práce. Aplikaci PUR pěny považují za jednoduchou a chybí jim jakákoliv odbornost. Co na tom, že někde trochu uberou? Dostanou zaplaceno a na oko uspokojí potřeby zákazníka. Ten ale nakonec zjistí, že izolace není ani zdaleka taková, jak by si představoval a bude nucen celý proces podstupovat znovu a najít jinou firmu, která tentokrát zateplení provede pořádně. Bude ho to stát čas, úsilí, duševní klid a mnohonásobně víc financí. Mějte proto na paměti, že úspora přijde na řadu až ve chvíli, kdy bude zateplení hotové.

Aplikace svépomocí

Stejná situace může nastat i v případě, že se aplikaci rozhodnete podstupovat sami a nedodržíte správný postup montáže. Že zvládnete celý dům zateplit za jediný víkend s partou odhodlaných přátel? Slíbených vlastností PUR pěny lze dosáhnout jen při určité tloušťce izolace a k samotné aplikaci se váže dodržení specifických podmínek (jako je teplota okolního prostředí, teplota a připravenost povrchu a podobně). I když se to může jevit jednoduše, laik zkrátka nemá takovou zkušenost, aby dosáhl uspokojivého účinku. Vlastní technologický postup, odvozený na základě selského rozumu, vám tady příliš nepomůže.

Spoléhání se na rady laické veřejnosti

Opět – nesrovnatelně víc se vám vyplatí, když celý proces budete od začátku konzultovat s odborníkem. Ostatně i známé přísloví praví „dvakrát měř, jednou řež“. Při výběru zateplení se jím řiďte a nebudete litovat. Dávejte pozor na to, aby zvolená firma měla k dispozici vhodný materiál a nabízela pouze kvalitní služby. Neobracejte se na nezkušené amatéry – a to ani proto, že vám to poradil váš známý nebo soused.

Autor článku:

Petr Drochýtek

Specialista na zateplení PUR pěnou.info@chytrapena.cz

Specialista na zateplení PUR pěnou.