logo Víc než izolace ...

Potřebujete poradit?

+420 735 700 770 po-pá 8:00 - 17:00
cs
  • sk

Potřebujete poradit

+420 735 700 770

Na co myslet při izolaci základů?

picture

Aby vám stavba dlouho spolehlivě sloužila, je třeba postarat se o kvalitní izolaci základů proti zemní vlhkosti. Ochrání váš dům nejen před unikáním tepla, vznikem plísní a navlháním zdí, ale rovněž před pronikáním radonu z podloží.

Proč je izolace základů tak zásadní? Pokud je provedena špatně či není provedena vůbec, může dojít k vlhnutí zdiva nebo vzniku plísně. To ale nejsou jediné problémy, k nimž může dojít – od neizolovaných základů může dům promrzat a pak bude popraskaná omítka zdaleka vaším nejmenším trápením.

Zateplení základů PUR pěnou

Proč tento materiál zvolit? Jedná se o materiál, který je zdravotně nezávadný, vysoce odolný a vhodný i pro alergiky. Díky aplikaci nástřikem vznikne neporušená jednolitá vrstva. PUR pěna má schopnost po aplikaci mnohonásobně zvětšit svůj objem, takže funguje jako perfektní těsnění – nevznikají prostupy ani trhliny. Přeruší tepelné mosty, neláká hlodavce ani další škůdce a její životnost může dosáhnout i více než 30 let.

Zateplení odborníky navíc proběhne velmi rychle – stavby do 150 m² lze zateplit v průběhu jednoho dne. Do zateplování svépomocí se rozhodně nepouštějte – izolace PUR pěnou vyžaduje technickou znalost, odbornost a zkušenost. Bez potřebných zkušeností a kvalifikace nedosáhnete požadovaného výsledku a už vůbec ne optimálních vlastností produktu.

Starší stavby i novostavby

U starších staveb často izolace základů zcela chybí. Konstrukce proto promrzá a dochází i k dalším zbytečným komplikacím. Řešením může být dodatečné zateplení. V případě starších staveb je celý proces náročnější – základy se musí částečně odkopat, vyčistit a nechat důkladně oschnout. Teprve pak může přijít na řadu aplikace PUR pěny.

Izolace základů novostavby je méně složitá – stačí základy očistit. Aplikace vždy probíhá
na suchý povrch.

Izolace a hydroizolace pomocí Chytré pěny

Při zateplení základové desky se Chytrá pěna kombinuje s hydroizolačními systémy – například systémem polyurea nebo silikonem. Na skladbu se poté aplikuje vyrovnávací vrstva z betonu a nakonec  i povrchová úprava.

Skvělým řešením, jak významně ušetřit při izolaci základů může rovněž být použití tvrdé polyuretanové pěny, která má hydroizolační vlastnosti. Kvalitní hydroizolaci i tepelnou izolaci tak zajistíte jedním nástřikem. Není problém stříkanou pěnou izolovat i nerovnoměrné konstrukce.

Autor článku:

Petr Drochýtek

Specialista na zateplení PUR pěnou.info@chytrapena.cz

Specialista na zateplení PUR pěnou.