logo Víc než izolace ...

Potřebujete poradit?

+420 735 700 770 po-pá 8:00 - 17:00
cs
  • sk

Potřebujete poradit

+420 735 700 770

Jak vybrat správný materiál pro zateplení?

picture

Správné zateplení domu zabrání tepelným ztrátám a dokáže vám tak ušetřit velké množství peněz. V současnosti máte mnoho možností, čím svůj dům zateplit a ne vždy je snadné zvolit ten pravý způsob, který vám v dlouhodobém horizontu peníze opravdu ušetří. Proto jsme pro vás porovnali tři nejpoužívanější izolační materiály: polystyren, minerální vatu a polyuretanovou pěnu.

Polystyren

Používání polystyrenu je stále nejrozšířenější a nejoblíbenější formou zateplování. Používají se především dva typy, EPS70F a EPS100F. Oba jsou v podstatě stejné, liší se pouze svou objemovou hmotností a také odolnosti proti poškození a stlačení. V rámci úspor se občas používá pro zateplování i méně kvalitní polystyren EPS50F, nicméně úspora během nákupu se rychle prodraží kvůli nedostatečné izolaci.

Hlavním důvodem, proč je polystyren tak oblíbeným materiálem, je jeho nízká pořizovací cena, která hraje velkou roli při zateplování větších objektů a zároveň velice nízká hmotnost. Díky tomu je manipulace s ním velice jednoduchá a zároveň ani výrazně nezvyšuje hmotnost budovy. Vlastníci polystyrenu také jistě ocení jeho odolnost proti vodě – například při neočekávaném proniknutí vody do objektu polystyren vyschne a neztrácí své vlastnosti. To je velkou výhodou v porovnání s minerálními vatami, které jsou v podobném případě již nepoužitelné.

Při dlouhodobém působení vysokých teplot (problém nastává už při teplotách nad 70 ° C, což pod tmavou střešní krytinou může snadno nastat) však hrozí poškození materiálu – jeho drolení, zmenšování objemu a tím pádem i celková ztráta jeho izolačních vlastností. Na rozdíl od polyuretanové pěny také vzniká riziko nedokonalého pokrytí, zatímco pěna se nastříká na zeď a vyplní prostor do poslední spáry, velké polystyrenové desky takovou míru přizpůsobení povrchu nenabízejí.

V současnosti je aktuálním tématem také jeho recyklace, která je v Česku na velice nízké úrovni. Vzhledem k jeho životnosti nás během několika let čeká obrovský nárůst použitého polystyrenu a je zřejmé, že s ohledem na obrovské znečišťování plastovými výrobky se bude i od použití polystyrenu coby zateplovacího materiálu upouštět.

Minerální vata

Nevýhodu polystyrenu, který poskytuje jenom malou zvukovou izolaci, řeší použití minerální vaty. Ta poskytuje výborné akustické tlumení. Dalším kladem je také její velká paropropustnost, díky které může i při použití opravdu silné vrstvy odcházet pára plynule od stěny ven a nenastává její kondenzování a následně vznik plísně.

Naopak nevýhodou při použití vaty je její vysoká objemová hmotnost, která však v porovnání s polystyrenem nepřináší lepší izolační vlastnosti. Vata je také velmi citlivá na vlhkost a vodu obecně. Nesmí se proto používat v místech, kde hrozí proniknutí vody (u balkonů, střech, soklů) a pokud by k proniknutí vody přece jen došlo, vata okamžitě ztrácí své izolační schopnosti.

Nejenom Českou Republiku, ale celou Evropu však trápí čím dál větší nedostatek minerální vaty, který způsobuje jednak zvyšování cen a také často dlouhé čekací lhůty na zateplení tímto materiálem. To může být v porovnání s polyuretanovou pěnou, které je naopak dostatek a aplikace probíhá již do týdne od objednání, také podstatným faktorem při rozhodování.

 

 

Polyuretanová pěna

Od polystyrenu a minerální vaty se odlišuje polyuretanová pěna především odlišnou technikou aplikace. Ta se aplikuje nástřikem na požadovanou plochu. Během nástřiku, kdy je ještě v podobě tekutiny, může snadno pokrýt celou plochu bez ohledu na její strukturu. Po nástřiku začne okamžitě expandovat a zvětší svůj objem až 120x. Tím vznikne vrstva, která perfektně pokrývá všechny spáry a nemůže tak docházet nikudy k tepelným únikům. Díky tomu je možné pěnu aplikovat i na těžko přístupná místa. Tomu se vata ani polystyren, které vyžadují důslednou přípravu zateplované plochy, nemohou rovnat.

Další výhodou, kterou jistě každý ocení, je rychlost a jednoduchost aplikace. Zatímco klasické zateplování je otázkou týdnů a často vás čeká i dlouhá čekací doba kvůli nedostatku minerální vaty, aplikace pěny na klasický rodinný dům probíhá do týdne od objednání a je hotová za jeden den, bez nutnosti řezání desek na požadovanou velikost, přípravy lepidel nebo důkladné přípravy plochy.

Jedním z faktorů, který část zákazníků odradí od použití polyuretanové pěny, je v porovnání s ostatními alternativami její vyšší pořizovací cena. Tato pěna má však životnost bez ztráty svých vlastností a objemu až 50 let – nestane se vám tak, že budete muset, jako například u polystyrenu, po několika letech celý proces zateplení zopakovat. Pěna také poskytuje velkou úsporu tepelných ztrát, a proto dochází k návratnosti celé investice již za 3-5 let. Dostanete tak izolaci, která vám bude po zbytek života bez nutnosti údržby šetřit vaše peníze.

 

Zobrazit TOP výhody chytré pěny

Autor článku:

Petr Drochýtek

Specialista na zateplení PUR pěnou.info@chytrapena.cz

Specialista na zateplení PUR pěnou.