logo Víc než izolace ...

Potřebujete poradit?

+420 735 700 770 po-pá 8:00 - 17:00
cs
  • sk

Potřebujete poradit

+420 735 700 770

5 důležitých zásad při izolaci střechy

picture

Precizní zateplení střechy je stejně důležité jako izolace fasády. Špatně izolovanou střechou totiž uniká velké množství tepla – v zimě to znamená zbytečné vytápění navíc. Jak při zateplování postupovat a které zásady dodržet?

1. Ujasněte si, co od izolace očekáváte

Jde vám o to provést zateplení rychle a levně, nebo toužíte dlouhodobě ušetřit a nevadí vám vyšší počáteční investice? Jedná-li se o druhý případ, je pro vás skvělým řešením stříkaná polyuretanová pěna. Díky ní můžete ušetřit až 70 % provozních nákladů.

Než si však ujasníte, který typ izolace je pro vás ideální, podrobte svou střechu důkladné kontrole – zjistěte, v jakém stavu je střešní konstrukce a příslušně ji ošetřete. Například pomocí prostředků na dřevokazný hmyz. A pokud je střecha ve špatném stavu, vyplatí se její celková rekonstrukce.

Návrh tepelné izolace svěřte projektantovi.  Špatně zvolený materiál by vám způsobil jen starosti – jeho výměna by vás přišla draho. Dobrou zprávou je, že na zateplení domu můžete získat dotaci – program „Nová zelená úsporám“ tuto možnost nabízí.

2. Zvolte správného dodavatele

Ne všechny výrobky mají odpovídající technické parametry – udělejte si důkladný průzkum trhu, než se rozhodnete. Volte jen prověřené výrobce. Má dodavatel potřebná osvědčení a doložitelné reference? Je možné prohlédnout si dosavadní realizace? Jak dodavatele hodnotí předchozí zákazníci?

Vybraný materiál by měl rovněž odpovídat zdejším klimatickým podmínkám – takovým materiálem je například Chytrá pěna.

3. Vyhledejte zkušenou realizační firmu

Abyste si pojistili maximální funkčnost materiálu a odpovídající vlastnosti, nepouštějte se do zateplování sami. Bez dostatečných zkušeností nikdy nedosáhnete takového výsledku jako odborník, který se v oboru neustále vzdělává a má za sebou desítky školení a úspěšných realizací.

4. Důležitou roli hraje příprava i klimatické podmínky

Aby zateplení střechy proběhlo tak, jak má, je nezbytné věnovat čas přípravě podkladu. Pěnu je možné aplikovat jedině na suchý a čistý povrch, bez mastnoty a prachových částic – nedostatečná příprava by mohla negativně ovlivnit přilnavost PUR pěny.

Podobně podstatnou úlohu při zateplování v exteriéru hraje počasí – rychlost větru nesmí být větší než 5 m/s a minimální teplota okolního prostředí nižší než 8 °C.

5. Ochranný nátěr na závěr

U šikmých a plochých střech je důležitá rovněž hydroizolace – mezi ty nejmodernější se řadí polyurea (aplikuje se nástřikem i nátěrem) nebo silikon. Stříkaná i nátěrová vrstva vytvoří dokonalou bezešvou plochu a nijak nezatěžuje konstrukci střechy.

Hydroizolaci Chytrá pěna uplatníte i na původním povrchu – stávající vrstvy se nemusí před aplikací odstraňovat, vše proto proběhne daleko rychleji a za menší finanční obnos. Jakmile je hydroizolační nátěr hotový, už není třeba provádět další povrchová ošetření. Pochozí střechy lze doplnit ještě protiskluzovou úpravou.

Autor článku:

Petr Drochýtek

Specialista na zateplení PUR pěnou.info@chytrapena.cz

Specialista na zateplení PUR pěnou.