logo Viac než izolácia...

Potrebujete poradiť?

+420 735 700 770 po−pia 8:00 - 17:00
sk
  • cs

Potřebujete poradit

+420 735 700 770

Jak správně zateplit podkroví?

picture

Chcete rozšířit obytný prostor domu o podkroví? Nemůžeme vám to mít za zlé – zkosené stěny podstřešního prostoru dodávají tomuto místu jistý romantický nádech a mohou vykouzlit opravdu útulné bydlení. Vytvořit místo na spaní v podkroví bývá také oblíbenou variantou k rozšíření místa na chatách či chalupách. Zateplení podkroví je zároveň nejdůležitější z celé konstrukce domu. Chrání totiž dům před únikem tepla a zároveň zabraňuje přehřívání budovy v letních měsících.

Ať už jsou vaše záměry jakékoliv, rozhodně byste zateplení podkroví neměli podcenit. Zateplit podkroví není jen tak a může se u něj nadělat spousta chyb, které mohou mít velice nepříjemné následky. Dnes se proto podíváme na to, jak podkroví řádně připravit a jaké jsou nejlepší způsoby izolace.

Zpevnění a zvýšení nosnosti krovu

Krov je nosnou konstrukcí celého podkroví, na které zároveň stojí střešní vrstvy. I přestože se izolantům říká „vata“, při celoplošné izolaci je její váha značná, bude tedy ze všeho nejdříve nejspíše zapotřebí jednotlivé krokve zesílit a krov podpořit, aby váhu unesl. K tomuto úkonu bude nejlépe povolat statika, který vám přesně vypočítá výztuhy, potřeby stažení ocelovými lany či materiální výměnu a vy tak hned v začátku neuděláte chybu. V tomto kroku záleží také na zvoleném materiálu izolace – výhodou izolace PUR pěnou je obecně její velice nízká hmotnost i při zateplení rozsáhlých ploch.

Příprava střechy

Předtím, než vůbec započnou zateplovací práce, je zapotřebí připravit krov, aby byl zajištěn před deštěm, větrem a sněhem. Je také nutné hlídat si správné kladení střešní krytiny i položení a kotvení pojistné hydroizolace.

Zároveň je zapotřebí vytvořit kotvící rošt ve tvaru mřížky, do kterého bude izolace vsazena. Rošt může být buď dřevěný nebo mít ocelový profil. Při výběru skelné vaty coby izolantu ji pak vmáčknete do vytvořené mřížky a utěsníte ji na všech stranách. Pokud si zvolíte PUR pěnu, nemusíte se obávat vytvoření tepelných mostů nebo nedostatečného utěsnění izolantu – pěna okamžitě přilne ke všem povrchům a perfektně vyplní veškeré spáry.

Izolace PUR pěnou vs. skelnou vatou

Nejprve se podívejme na stříkanou izolaci tzv. chytrou PUR pěnou. Díky svým vlastnostem se jedná o kompletně bezspárové zateplení – pěna okamžitě přilne k povrchu, vyplníte s ní i těžko přístupná místa či složité detaily. Zároveň se u ní nemusíte obávat tvorby plísní či průniku vzduchu, tj. nedochází uvnitř ke kondenzaci. PUR pěna vytváří vzduchotěsnou vrstvu, která zároveň vyniká svou dlouhou životností. A co víc – chytrá pěna je ekologická a zcela zdravotně nezávadná.

Na výběr máte z měkké a tvrdé pěny. Otevřená buněčná struktura u měkkých pěn se stará o pohlcování všech nežádoucích zvuků. Naopak uzavřené buňky ve struktuře tvrdých pěn zabraňují prostupu vlhkosti a slouží jako parozábrana. Nemusíte již tedy instalovat vrstvu parotěsnící folie, jako je tomu u jiných druhů izolace.

Naproti tomu je instalace skelné vaty o něco složitější a rizikovější. Do jednotlivých polí roštu se umístí pásy izolace, které je nejdříve potřeba nařezat na požadovanou velikost. V určitých případech je také zapotřebí izolaci upevnit lanky. Při aplikaci je bezpodmínečně nutné, abyste používali ochranné pomůcky jako jsou rukavice, respirační roušky a brýle – může docházet k uvolňování vláken, která mohou způsobit zdravotní potíže.

Dále je zapotřebí izolaci pokrýt parotěsnící folií, která zabraňuje průniku vlhkosti. Pokud se parozábrana špatně položí, může dojít ke kondenzaci vody a následnému trouchnivění nosných trámů.

Možnosti skrytí izolační vrstvy

Jakmile je izolace na svém místě, můžete se začít věnovat estetické stránce, a tedy jejímu skrytí před zraky obyvatel domu. Pohledovou vrstvu si můžete zvolit z různých materiálů – primárně ze sádrokartonu, překližky či OSB desky. Tento povrch se buď natře nebo funguje jako finální pohledová vrstva, přičemž záleží jak na architektovi, tak na vašem stylu a vašich požadavcích.

Pokud si nevíte rady a chtěli byste pomoci se zateplením podkroví či jiných částí domu, neváhejte nás kontaktovat. Rádi vám poradíme a pomůžeme vám vybrat to nejlepší řešení.

Autor článku:

Petr Drochýtek

Specialista na zateplení PUR pěnou.info@chytrapena.cz

Specialista na zateplení PUR pěnou.