logo Viac než izolácia...

Potrebujete poradiť?

+420 735 700 770 po−pia 8:00 - 17:00
sk
  • cs

Potřebujete poradit

+420 735 700 770

Zateplete také chatu, budete ji moci využívat celoročně

picture

Zateplete také chalupuZájem o dovolené na domácím území je aktuálně větší než v přechozích letech a dá se předpokládat, že v blízké budoucnosti to nebude jinak. Pokud tedy máte k dispozici rekreační chatu v turisticky oblíbené lokalitě, vyplatí se její dodatečné zateplení – můžete ji celoročně využívat k pronájmu. Jak zateplení chaty probíhá?

Nejen zateplení vaší domácnosti, ale také tepelná izolace chaty nebo chalupy je výhodná – jako víkendové útočiště ji totiž nemusíte využívat jenom vy. O pobyty na chatách v horských oblastech je zájem v každém ročním období a vy tak můžete získat zajímavý přivýdělek navíc. Nezateplenou chalupu lze pronajímat maximálně během letní sezóny, v zimních mrazech už to bude horší, naproti tomu zateplená chata bude komfortní i během tuhé zimy – a za vytápění neutratíte astronomickou částku.

Díky tepelné izolaci prodloužíte sezónu

Díky mnoha omezením upřednostňují Češi dovolené v tuzemsku. Majitelům chat v lukrativních oblastech se tak nabízí zajímavá příležitost. Víkendovou nemovitost, která by jinak zůstala po většinu času nevyužitá, mohou výhodně pronajímat turistům.  Protože podobný nápad ale nejspíš budou mít i další majitelé chalup a chat, je na místě alespoň částečná rekonstrukce, která starou chatu promění v útulné obydlí. V první řadě je důležité pořádné zateplení – základů, fasády, stěn, stropů i střechy. Chatařskou sezónu tak můžete významně prodloužit. V zimě v chatě nebude chladno a v létě zase vedro, hosté se zde budou cítit příjemně a vy ušetříte na vytápění i klimatizaci.

Dbejte na výběr kvalitního materiálu

Mezi stále vyhledávanější materiály patří stříkaná polyuretanová pěna. Má vynikající tepelněizolační vlastnosti, snadno se dostane do problematických oblastí (po aplikaci zvětší svůj objem a bez problému vyplní i ty nejmenší praskliny), neláká hlodavce, předchází vzniku plísní a vytváří souvislou hladkou vrstvu.

K zateplení chaty je ideální Chytrá pěna EKONOMY. Tato služba nabízí dva typy pěn – měkkou a polotvrdou. Maximální hodnota nástřiku samozřejmě splňuje normu na zateplení obytných místností. Nabízí se však i typ zateplení, který se používá třeba u pasivních domů – pokud máte zájem o nadstandardní izolaci. 

Při výběru realizační firmy vždy dbejte na to, aby realizátoři měli potřebné zkušenosti a také na to, aby materiál odpovídal požadované normě.

Nezapomeňte ani na rekonstrukci střechy

Precizní zateplení prodlouží životnost celé stavby. Kromě stěn, podlah a stropů myslete i na izolaci střechy. Vrstva tepelné izolace bude vaši střechu dlouhodobě chránit a zabrání přehřívání vnitřních prostor.

V tomto případě se využívá tvrdá pěna (s uzavřenou buněčnou strukturou, takže není paroporopustná). Nezbytná je rovněž hydroizolace (polyurea či silikon). Zajistí, že se zateplení nepoškodí, kdyby do střechy náhodou zateklo.

Autor článku:

Petr Drochýtek

Specialista na zateplení PUR pěnou.info@chytrapena.cz

Specialista na zateplení PUR pěnou.