logo Viac než izolácia...

Potrebujete poradiť?

+420 735 700 770 po−pia 8:00 - 17:00
sk
  • cs

Potřebujete poradit

+420 735 700 770

Jak ušetřit za plyn

picture

Zdražování energií se nevyhnulo téměř nikomu, navíc se zdá, že ještě není u konce. Pokud patříte mezi přibližně 50 procent českých domácností, které topí plynem, pravděpodobně už víte, že v současné době změna dodavatele velkou finanční úsporu nepřinese. Existuje ale několik dalších možností, jak výdaje za plyn snížit.

Investujte do úsporného kotle

Na první pohled se vysoká investice do nového kotle nezdá jako šetření, právě naopak. Staré plynové kotle však ani zdaleka nedosahují účinnosti moderních kondenzačních plynových kotlů, což se negativně odráží i na vašem vyúčtování za plyn. S financováním nákupu nového kotle vám navíc mohou pomoci dotační programy, například Nová zelená úsporám.

Samotný kotel ale nestačí. Aby správně, a tedy úsporně fungoval, je třeba jeho pravidelná údržba a servisování. Nezapomínejte ani na revize komína a kouřovodu.

Topte s rozmyslem

Přetápění, na které je zvyklých téměř 70 procent českých domácností, negativně ovlivňuje nejen naše peněženky, ale především zdraví. Snížením teploty na 18 až 20 stupňů zvýšíte odolnost svého organismu, budete odolnější vůči nachlazení a navíc výrazně ušetříte.

Paradoxně může váš účet za plyn navyšovat i zavírání radiátorů před odchodem z domu nebo odjezdem na hory. Váš byt nebo dům při zavřeném topení totiž rychle vychladne a k jeho následnému vytopení tak bude třeba mnohem více energie. Radiátory proto nevypínejte, pouze snižte teplotu na 17 až 18 stupňů.

Zamezte tepelným ztrátám

Ani ten nejúspornější kotel vám neušetří peníze, pokud budete topit pánubohu do oken. Teplo nejčastěji uniká kolem dveří a oken, stěnami nebo střechou. Pokud si nejste jisti, kde dochází k největším tepelným ztrátám, pozvěte si odborníka s termovizí, který odhalí tepelné mosty i další slabá místa objektu. Měření se má ideálně provádět při venkovních teplotách kolem 5 stupňů Celsia.

Zejména u starších objektů uniká až 40 procent energie okny a dveřmi. Jejich výměna může být další jednorázovou investicí, která se vám v dlouhodobém horizontu vyplatí. Neméně důležité je zateplení stropu, střechy a stěn. Zateplení stříkanou pěnovou izolací je rychlé, ekologické a ušetří vám až 70 procent nákladů za vytápění, investice do něj se vám proto vrátí do několika let.

Potřebujete poradit, jak řešit izolaci vašeho domu, abyste snížili účet za plyn? Kontaktuje nás, rádi s vámi probereme všechny možnosti.

Autor článku:

Petr Drochýtek

Specialista na zateplení PUR pěnou.info@chytrapena.cz

Specialista na zateplení PUR pěnou.