logo Víc než izolace ...

Potřebujete poradit?

+420 735 700 770 po-pá 8:00 - 17:00
cs
  • sk

Potřebujete poradit

+420 735 700 770

V čem je PUR pěna výhodnější než izolační vata a proč?

picture

Rozhodujete se, který materiál využít pro zateplení domu a jste stále na vážkách? Přinášíme vám přehled hlavních výhod chytré pěny ve srovnání s minerální vatou.

Stříkaná polyuretanová pěna, nebo též chytrá pěna, představuje oproti minerální vatě a dalším izolantům celou řadu výhod. Ať už zateplujete celý dům, či pouze jeho část, chytrá pěna vás ve své variabilitě nenechá na holičkách.

Uzavřená buněčná struktura = dokonalá tepelná izolace

Hlavní přednost chytré pěny je dána již samotnou chemickou strukturou tohoto izolantu. Zatímco izolační vaty jsou vytvářeny buď z kamene či ze směsice skla a písku, PUR pěna je tvořená kapslemi naplněnými vzduchem, což vytváří dokonalou vzduchotěsnou izolaci (lambda = 0,033–0,045 W/m.K). Při samotném nástřiku dochází ke kompletnímu utěsnění i složitě tvarovaných povrchů, jelikož PUR pěna je původně v tekutém skupenství a lze jí tedy pokrýt i nejmenší spáry. Proto také nevytváří tepelné mosty, jako tomu bývá u izolačních vat. Směs při dopadu na povrch okamžitě reaguje, dojde k absolutnímu přilnutí k izolovanému povrchu a během dvaceti vteřin vytvoří tvrdou pochozí vrstvu, která mnohonásobně nabude na objemu.

Na PUR pěnu je též nanesena UV ochranná vrstva (buď na bázi akrylátu – který je cenově dostupnější, ale má nižší životnost v poměru ke své tloušťce, nebo dražším, ale kvalitnějším silikonům). Tato vrstva chrání pěnu před dlouhodobými účinky UV záření a životnost pěnové izolace se tak zvyšuje.

Tloušťka izolantu hraje důležitou roli

Při výběru mezi chytrou pěnou a izolační vatou někdy narazíte na názor, že vrstva vaty je tlustší, proto musí zákonitě lépe izolovat. Není tomu tak. U vatových izolací často dochází k záměrnému nadužívání např. v případně mezikrokevní izolace, kdy je zapotřebí nanést i druhou, podkrokevní vrstvu, což u PUR pěny není potřeba. Při použití izolační vaty zároveň není možné dosáhnout dokonalého přilnutí k izolovanému povrchu, jako je tomu u chytré pěny, může tak docházet k tvorbě vzduchových kapes, k proudění vzdušné vlhkosti, sesedání a k riziku kondenzace vodních par.

Je také důležité zmínit, že síla izolace PUR pěnou je vždy minimálně 30 mm a zároveň je možné nanášet libovolný počet pěnových vrstev. U izolace chytrou pěnou přitom nedochází k přílišnému zatížení nosných konstrukcí – při 30 mm tloušťce činí váha pouze cca 2,5 kg/m2. Chytrá pěna zároveň nabízí vysokou pevnost v tlaku (min. 4 kg/cm2).

Vliv klimatických podmínek a odborná instalace

Při aplikaci chytré pěny je zapotřebí dbát vhodných klimatických podmínek – pěnová izolace by se ideálně měla nanášet za slunečného a bezvětrného počasí. Zároveň je zde nutnost povolat k realizaci specializovanou firmu. Izolační vatu sice zvládne nanést i poučený laik, může ale při aplikaci nadělat řadu chyb. Firma na druhou stranu vyšle na místo odborníky, kteří byli řádně proškoleni pro správnou realizaci pěnové izolace, a tak se riziko chyby značně snižuje.

Rádi vám pěnu odborně aplikujeme. Stačí nám napsat, a pak se o vše postaráme my.

Autor článku:

Petr Drochýtek

Specialista na zateplení PUR pěnou.info@chytrapena.cz

Specialista na zateplení PUR pěnou.