logo Víc než izolace ...

Potřebujete poradit?

+420 735 700 770 po-pá 8:00 - 17:00
cs
  • sk

Potřebujete poradit

+420 735 700 770

Účinná obrana proti vedru? Dodatečná izolace či vegetační střecha

picture

Jestli i vás v letních měsících sužuje neúnosné vedro a už mnohokrát jste zvažovali pořízení klimatizace, zastavte se – celoroční službu vám prokáže precizní zateplení a to jak fasády, tak i střešních prostor. U plochých střech se v posledních letech objevuje ještě jeden užitečný trend, který přispívá k příjemnějšímu domácímu klimatu – takzvané vegetační střechy. Začněte s úpravami včas a předejděte tak každoročnímu trápení.

Způsobů, jak si poradit s horkem existuje mnoho – některé vám pomohou jen částečně (například zatemňovací závěsy, zvlhčovače vzduchu nebo pokojové rostliny), jiné jsou o něco účinnější, protože sluneční paprsky zastaví ještě venku, takže vůbec nemají šanci interiér prohřát – jako předokenní rolety. To samo o sobě ale nestačí, nezateplenými zdmi i střechou horko snadno pronikne. Zaměřte se proto především na perfektně provedenou izolaci. Pokud plánujete zbudování vegetační střechy, platí toto pravidlo dvojnásob – vrstva zateplení musí být precizní.

Nejspolehlivější cesta? Zateplení PUR pěnou

Jakmile se rozhodnete pro dodatečné zateplení, pečlivě prozkoumejte situaci na trhu, dodavatele, výrobce i realizační firmy. V současnosti se využívá řada izolačních materiálů, které při správném provedení odvedou požadovanou službu – mezi ty nejoblíbenější patří polyuretanové izolace. Jednou z největších výhod je, že stříkaná polyuretanová pěna může vydržet i desítky let (za předpokladu, že aplikaci provádí školení profesionálové). Celkový proces zateplení je přitom poměrně rychlý – u běžných rodinných domů jej lze zvládnout během jediného dne. Výsledek stojí za to: v létě ani v zimě nebude docházet k unikání tepla ani k pronikání chladu či vedra do vašeho interiéru. Polyuretanová pěna perfektně utěsní veškeré praskliny – při aplikaci více než stonásobně zvětší svůj objem.

Stříkaná PUR pěna vyniká mimořádnými tepelněizolačními vlastnostmi, odolností vůči plísni a klimatickým vlivům a k důkladnému zateplení stačí daleko menší tloušťky izolačního materiálu než třeba u vaty. To všechno z ní činí velmi praktickou volbu.

Proč jsou vegetační střechy tak oblíbené?

V městské džungli, kde není dostatek zeleně, ale ani nezastavěného prostoru, přispívají vegetační střechy ke zlepšení klimatických podmínek. Zadržují vodu, snižují prašnost, slouží jako protihluková izolace a brání přehřívání interiéru. Na postup při jejich zhotovení či konkrétní typ těchto střech (intenzivní či extenzivní) má vliv možná míra zatížení konstrukce.

Vegetační střechy sestávají z několika vrstev. Kromě samotné konstrukce a parozábrany je jejich nedílnou součástí také vrstva zateplení a hydroizolace. Ať už máte v plánu dodatečné ozelenění vaší ploché střechy, nebo vytvoření od základů, tyto dva body rozhodně nezanedbávejte.

Zateplení PUR pěnou v kombinaci s hydroizolačním systémem Chytrá pěna (polyurea nebo silikon) vytvoří skvělý a stabilní základ. Díky těmto hydroizolačním systémům vznikne hladká bezešvá plocha (aplikují se nátěrem či nástřikem) a jsou vysoce odolné, takže vás nemusí trápit, že do střešní konstrukce bude zatékat.

Autor článku:

Petr Drochýtek

Specialista na zateplení PUR pěnou.info@chytrapena.cz

Specialista na zateplení PUR pěnou.