logo Víc než izolace ...

Potřebujete poradit?

+420 735 700 770 po-pá 8:00 - 17:00
cs
  • sk

Potřebujete poradit

+420 735 700 770

Tepelná izolace mobilheimu. Kdy a proč o ní uvažovat?

picture

Mobilní domy se v posledních letech staly jednou z méně tradičních alternativ bydlení a postupem času si je pořizuje stále více lidí. Jak to udělat, aby vám podobný domek sloužil jako plnohodnotný domov po celý rok? Musíte samozřejmě začít kvalitní izolací.

K nejspolehlivějším formám zateplení, s jakými se nyní na trhu můžete setkat, patří jednoznačně stříkaná polyuretanová pěna – s její aplikací je ale třeba začít včas, dokud je počasí stále poměrně stabilní. Lze ji totiž aplikovat pouze do určité venkovní teploty (do 8 °C). Jakmile máte zatepleno, rozdíl je zřejmý okamžitě – mobilheim už vám nebude muset sloužit pouze jako sezónní chata, ale jako plnohodnotné obydlí. Co všechno se změní?

Vyšší komfort a celoročně příjemné klima

Do vašeho mobilheimu už nebude táhnout, minimalizují se tepelné úniky a vy ušetříte na vytápění (v zimě) i na klimatizaci (během letních měsíců). Budete se těšit většímu pohodlí a stálé teplotě, ať už se venku děje cokoliv. V létě vám v domku nebude vedro a v zimě chladno. Výsledek bude dlouhodobý a prodlouží celkovou životnost vašeho mobilheimu.

Výhody použití PUR pěny

PUR pěna samotná je materiálem s mimořádně dlouhou životností – často se proto nazývá doživotní izolací. Během času se nemění a zachovává si stále stejné tepelněizolační vlastnosti.

Po aplikaci vznikne souvislá vrstva bez škvír a snadno utěsní i drobné skulinky, kudy by mohlo unikat teplo (po nanesení dovede více než stonásobně expandovat). Navíc umožňuje zateplení v menších vrstvách než ostatní tepelněizolační materiály – díky tomu můžete získat trochu prostoru navíc. Materiál je velmi odolný, brání vzniku plísní, neláká škůdce a při správné aplikaci (tzn. odborné) lze dosáhnout i nízkoenergetického standardu.

Dodatečné zateplení mobilního domu

Mobilní domky představuji příjemnou a méně nákladnou variantu pro ty, co se chtějí rychle zabydlet a vyhnout se celoživotnímu zadlužení. Aktuálně sice pořídíte detailně propracované domy, které splňují veškeré požadavky na komfortní bydlení a dokonce odpovídají nízkoenergetickému standardu, náklady na pořízení jsou ale úměrně tomu vyšší. Cena za podobný mobilheim se může vyšplhat přes milion korun a výše. Proto je lepší a finančně daleko méně náročné, když si pořídíte domek bazarový či nezateplený a provedete dodatečnou úpravu.

Kromě zateplení celého exteriéru a interiéru mobilheimu, který je možno PUR pěnou izolovat, však myslete také na rekonstrukci střechy a pořádné utěsnění oken a dveří.

Autor článku:

Petr Drochýtek

Specialista na zateplení PUR pěnou.info@chytrapena.cz

Specialista na zateplení PUR pěnou.