logo Víc než izolace ...

Potřebujete poradit?

+420 735 700 770 po-pá 8:00 - 17:00
cs
  • sk

Potřebujete poradit

+420 735 700 770

Rozdíl mezi PUR a PIR pěnou

picture

Pěnová izolace patří v současné době mezi nejefektivnější stavební a průmyslové izolace. Občas ovšem můžete narazit na dva různé termíny – PUR pěna a PIR pěna. V dnešním článku se podíváme na to, jaký je mezi těmito materiály rozdíl a jaké výhody skýtá pěnová izolace jako taková.

Princip PIR a PUR pěny

Vlastnosti polyisokyanurátové (PIR) pěny jsou v některých oblastech podobné či obdobné, jako vlastnosti polyuretanové (PUR) pěny. Jednou z těchto vlastností je nízká objemová hmotnost a vynikající tepelně-izolační vlastnosti. Princip zpracování PIR i PUR pěny je prakticky shodný – vznikají reakcí polyolu a isokyanátu (v případě PIR polyisokyanurátu), ovšem to, co se prodává pod pojmem PIR pěna (isokyanurátová pěna) je ve skutečnosti vždy kombinace PUR a PIR pěny, jelikož čistý PIR není využitelný. Poměr PUR/PIR pěny určuje zpravidla tepelnou odolnost – čistý PIR má vodivost okolo 250 °C, tvrdá PUR pěna pak cca 120 °C – kombinací těchto materiálů tedy vzniká odolnost někde mezi těmito dvěma teplotami.

Je důležité zmínit, že ani u PIR ani u PUR pěny nevznikají při hoření kapky a materiál tedy neodkapává. Jakmile se plamen dotkne povrchu izolace, dojde k jeho zuhelnatění. Nedochází tedy k další škodě při tavení tohoto materiálu.

Na rozdíl od PUR pěny, která může být dodávána v různých skupenstvích a je často používána jako stříkaná izolace, je PIR pěna dodávána ve formě desek, které jsou po obou stranách opatřeny různými materiály – nejčastěji plastem či plechem. Jedná se o tzv. sendvičové panely nebo kašírované desky, které jsou povětšinou vyráběny kontinuálním způsobem. Nejčastěji se s touto formou PIR pěny setkáte v potravinářském či energetickém průmyslu.

Výhody pěnové izolace

Jak již bylo řečeno, pěnová izolace je oblíbená z celé řady důvodů. Jedním z nich je fakt, že má velice nízkou hmotnost, tudíž nijak výrazně nezatěžuje konstrukci.

V případě zvolení stříkané izolace pak máte možnost zateplit i velice složitě přístupná místa a utěsnit všechny spáry a nedokonalosti. Díky tomu, že je pěna aplikována v kapalném skupenství a až po dopadu se změní v pěnu, je zde možnost vytvořit zcela neporušenou vrstvu izolace, která dokonale přilne téměř k jakémukoliv povrchu a zabraňuje tak vznikům tepelných mostů, plísní či ukládání kondenzace.

Chytrá pěna je zároveň zcela zdravotně nezávadná a je vhodná dokonce i pro alergiky. Zároveň je šetrná k životnímu prostředí a díky nulové nutriční hodnotě si na ni nepochutnají hlodavci ani hmyz.

Pokud uvažujete o té správné izolaci pro váš dům, obraťte se na nás. Máme bohaté zkušenosti a rádi vám pomůže zvolit řešení přesně šité na vaši konkrétní situaci.

Autor článku:

Petr Drochýtek

Specialista na zateplení PUR pěnou.info@chytrapena.cz

Specialista na zateplení PUR pěnou.