logo Víc než izolace ...

Potřebujete poradit?

+420 735 700 770 po-pá 8:00 - 17:00
cs
  • sk

Potřebujete poradit

+420 735 700 770

Nezapomeňte na hydroizolaci ploché střechy

picture

Hydroizolace střechy je velmi důležitá, protože celou konstrukci chrání proti vodě. Vyplatí se ji pravidelně kontrolovat. Pokud ji teprve vybíráte, zvažte následující: Čím kvalitnější materiál zvolíte, tím déle vaše střecha vydrží ve skvělém stavu.

Kvalitní izolace zlepšuje tepelné podmínky ve vašem domě – jak v létě, tak i v zimě. Nemusíte se obávat nepříjemného horka ani tepelných úniků, takže celoročně ušetříte – není třeba investovat do klimatizace ani zbytečně přetápět.

Aby tepelná izolace (a celková konstrukce ploché střechy) přečkala rozmary počasí nepoškozená, je naprostou nutností také precizní hydroizolace. Vrstvy sněhu, které střechu přes zimu zatěžují, či prudké lijáky, bouřky a přívalové deště v letním období, mohou negativně ovlivnit její stav. Moderní hydroizolace vám pomůže podobným nepříjemnostem předejít – může se provádět buďto pomocí nátěru, nebo nástřiku.

Zásady kvalitní hydroizolace

Hydroizolace by v žádném případě neměla zbytečně zatěžovat střechu. Stejně tak nesmí vznikat mezery, spoje či praskliny, jinak nebude plnit svůj účel tak, jak by měla. V případě plochých střech obvykle hydroizolace dělíme na povlakové (PVC folie, asfaltové pásy) a stěrkové (tekuté lepenky). U povlakových vzniká potíž se spoji poměrně často a těžko se aplikují rovněž na místa, jako jsou komíny či atika.

Praktičtějším řešením jsou proto nátěrové hydroizolační systémy. Vytváří dokonalou jednolitou vrstvu a perfektně ošetří všechny problematické oblasti střechy. Jsou skvěle přilnavé, lze je aplikovat na různé typy podkladů a nejsou časově náročné. Konstrukci střechy nijak nezatěžují a dají se aplikovat přímo na stávající vrstvu. Tyto systémy nabízí i společnost Chytrá pěna – polyureu a silikon.

Silikon nebo polyurea?

Oba materiály slouží k hydroizolaci plochých střech – povrchu poskytnou ochranu vůči zatékání i korozi. Přívalové deště je nijak nepoškodí a zároveň fungují coby účinná ochrana proti UV záření. Střecha se díky nim nebude zbytečně přehřívat. Jsou extrémně odolné a dají se aplikovat na beton, asfaltové povrchy, polyuretanové zateplení, dřevěné a keramické podklady, PVC vrstvy a mnohé další.

Snadno je můžete kombinovat také s tepelnou izolací. Chytrá membrána polyurea je nyní navíc aplikovatelná také za studena.

Jak hydroizolace probíhá?

Nejdříve je nezbytné připravit povrch – to znamená odmaštění, perfektní očištění či případně obroušení. V případě, že jde o aplikaci na stávající povrch, je třeba podklad důkladně srovnat a přetmelit praskliny. Jakmile je povrch očištěn, nanese se penetrační nátěr (ten se dle typu podkladu liší), teprve poté konečně následuje hydroizolace. Na jeden metr čtverečný se používají 2 kg materiálu – vytvoří se tak přibližně dvou až tří milimetrová vrstva.

Jakmile je hydroizolační nátěr hotový, není už třeba povrch dále upravovat. Protiskluzová úprava se provádí pouze, jedná-li se o pochozí střechu.

Autor článku:

Petr Drochýtek

Specialista na zateplení PUR pěnou.info@chytrapena.cz

Specialista na zateplení PUR pěnou.