logo Víc než izolace ...

Potřebujete poradit?

+420 735 700 770 po-pá 8:00 - 17:00
cs
  • sk

Potřebujete poradit

+420 735 700 770

Měkká, polotvrdá a tvrdá PUR pěna – v čem je rozdíl?

picture

Polyuretanová izolace v současnosti patří k nejoblíbenějším izolačním materiálům. Často se však můžete setkat s pojmy jako měkká nebo polotvrdá pěna. Co který z nich znamená a v čem se jednotlivé pěny liší?

K největším přínosům polyuretanové pěny patří její dlouhá životnost i skutečnost, že vrstva izolace nemusí být tak silná jako třeba u minerální vaty a konečný výsledek bude srovnatelný. Navíc pomáhá předcházet vzniku plísní, neláká škůdce, spolehlivě chrání před horkem a chladem a vydrží i desítky let (samozřejmě za předpokladu, že je aplikována odborně). Významně sníží vaše provozní náklady a zvýší kvalitu vašeho života.

To všechno jsou již dobře známé vlastnosti, které jasně svědčí v její prospěch a lákají nové zájemce o kvalitní a především trvalé zateplení. Možná jste se ale už setkali také s typem pěny s tzv. „otevřenou buněčnou strukturou“ a „uzavřenou buněčnou strukturou“. Co si pod podobným označením představit?

Měkká PUR pěna a její využití

Obecně pěny dělíme na měkké a tvrdé, případně ještě polotvrdé (EKO H 200). Odlišnost mezi jednotlivými druhy pěn spočívá právě v rozdílné buněčné struktuře a tedy i trochu jiném využití. Měkká pěna EKO S 500 je pěna s otevřenou buněčnou strukturou. To znamená, že dovede efektivně pohlcovat hluk a ruchy ve vašem okolí a zvuky neodráží.

Jedná se o lehký stavební materiál se stálými vlastnostmi, který slouží zejména k zateplení stěn, stropů, krovů, podkroví a všech oblastí, kde materiál nebude zbytečně zatěžovaný. Zdravotně je zcela nezávadná a vytváří souvislou bezešvou vrstvu. Velkým plusem je její schopnost bez problému utěsnit i ty nejmenší škvíry a praskliny – když se nenese, několikanásobně zvětší svůj objem. Aplikuje se pomocí nástřiku.

Kdy se používá polotvrdá pěna?

Tvrdé a polotvrdé PUR pěny mají uzavřenou buněčnou strukturou, což jim propůjčuje skvělé mechanické a hydroizolační vlastnosti.

Polotvrdá polyuretanová pěna pomáhá předcházet kondenzaci vodních par. Je ideální například při zateplení sklepa – obzvlášť v případě, že se zde vyskytují potíže s vlhkostí (u suchého sklepa lze použít i měkkou pěnu).

Setkáte se s ní při izolaci základů, průmyslových kontejnerů, ale také v kuchyních a při izolaci podlah nebo stěn a stropů, popř. na místech, kde vás omezuje nedostatek prostoru.

Není paropropustná a slouží jako efektivní parozábrana. Brání vzniku plísní i poškození stavební konstrukce. Pyšní se mimořádnou kvalitou a životností a podobně jako u měkké pěny u ní nevznikají spoje ani vzduchové prostory. Chemicky se zcela naváže na kov, sklo, dřevo i cihlu.

Použití určitého typu pěny ovšem vždy závisí na konkrétní stavbě – proto se v každém případě vyplatí pomoc odborného technika.

Autor článku:

Petr Drochýtek

Specialista na zateplení PUR pěnou.info@chytrapena.cz

Specialista na zateplení PUR pěnou.