logo Víc než izolace ...

Potřebujete poradit?

+420 735 700 770 po-pá 8:00 - 17:00
cs
  • sk

Potřebujete poradit

+420 735 700 770

Jak zateplit fasádu?

picture

Jestli se chystáte zateplovat fasádu vašeho domu, myslete na několik důležitých zásad. Nejdříve je třeba zvolit způsob zateplení a vybrat kvalitní materiál od prověřeného dodavatele, neméně důležité je však také důkladné provedení specializovanou firmou. Nad kterými variantami se vyplatí uvažovat?

V našich podmínkách se setkáte se dvěma druhy fasádního zateplení – s kontaktním zateplovacím systémem a systémem odvětrávaných fasád. Každý z nich má trochu jiná kritéria – oba však mohou využít polyuretanovou izolační pěnu.

Stříkaná PUR pěna přináší mnoho výhod. Má schopnost mnohonásobně expandovat – díky této vlastnosti se snadno dostane i na hůře přístupná místa a perfektně utěsní všechny škvíry.  Během času nemění tvar, ani se nedrolí. Její životnost je obdivuhodná a prodlouží životnost celé vaší stavby.

Vsaďte na dlouhodobou investici

Vybrat ten nejlevnější materiál, jaký na trhu najdete, se vám nemusí vyplatit. Lepší je myslet do budoucna – rekonstrukce špatně izolované fasády by se vám mohla ještě několikanásobně prodražit. Kdežto precizně provedené zateplení vám ušetří řadu starostí, času, nákladů na vytápění a bude vám spolehlivě sloužit klidně i desítky let.

Vlastnosti polyuretanové pěny zůstanou stejné až po dobu 30 let – a dost možná i déle. Prohlášení, že se jedná o doživotní izolaci, tedy není nijak nadsazené. Navíc se jedná o vysoce ekologický materiál, který je šetrný vůči přírodě – a po ekologickém bydlení je stále větší poptávka.

Kontaktní systém či provětrávaná fasáda?

Před samotným zateplením je nezbytné připravit podklad – musí být suchý a rovný. Poté se ke stávající fasádě pevně přichytí  izolační vrstva (obvykle polystyren nebo minerální vlákna) – odtud také název kontaktní fasáda – dále se natáhne stěrková hmota, do které se vtlačí perlinka. Následuje aplikace omítky. V tomto případě lze rovněž použít tvrdou Chytrou pěnu, která umožňuje tenčí vrstvy izolace a přitom srovnatelný výsledek. Kontaktní zateplovací systém se ale příliš nedoporučuje u starších objektů – kvůli možným potížím s vlhkostí.

Odvětrávaná fasáda naproti tomu vlhkost z obvodového zdiva odvádí. Součástí konstrukce je totiž větrací mezera (mezi roštem a pohledovou vrstvou). Nemusíte se tedy bát vlhkosti ani vzniku plísně. U tohoto systému zateplení se používá měkká PUR pěna s otevřenou buněčnou strukturou. Tento způsob je vhodný pro novostavby, dřevostavby i starší budovy, jejichž majitele sužují problémy s vlhkostí či plísní.

Vyhledejte pomoc odborné firmy

Zateplení fasády svěřte odborníkům – jinak hrozí, že nedosáhnete optimálních vlastností produktu a zateplení nebude tak účinné, jak by mohlo být. A v horším případě bude nutné ho provést znovu a pořádně. Vyberte si proto firmu s dlouholetou působností na trhu a prokazatelnými zkušenostmi a ověřte si, jaký materiál nabízí – jaké jsou parametry daného produktu a jsou skutečně odpovídající? Nejprve proveďte pečlivý průzkum a teprve poté vsaďte na jistotu – vyhnete se tak zbytečnému trápení.

Autor článku:

Petr Drochýtek

Specialista na zateplení PUR pěnou.info@chytrapena.cz

Specialista na zateplení PUR pěnou.