logo Víc než izolace ...

Potřebujete poradit?

+420 735 700 770 po-pá 8:00 - 17:00
cs
  • sk

Potřebujete poradit

+420 735 700 770

Ekologická izolace - polyuretanová pěna šetří nejen peníze, ale i přírodu

picture

Izolace polyuretanovou pěnou je velice oblíbená, kvůli svým skvělým funkčním vlastnostem Stačí nanést tenkou vrstvu, snadno se dostane i do obtížné přístupných míst a vydrží několik desítek let. Co to ale vlastně ten polyuretan je? A jaký má vliv na naši přírodu?

Polyuretan je polymer, který vzniká reakcí vícefunkčních isokyanátů s polyalkoholy. Vyvinul jej v roce 1937 německý chemik Otto Bayer a vynález si ihned nalezl široké použití  v průmyslu – v papírenství, automobilovém a textilním průmyslu a hlavně také ve stavebnictví. Polyuretan má totiž skvělé izolační vlastnosti.

Nejlepší izolace

S polyuretanovou pěnou lze izolovat prakticky všechno od základů až po podkroví domu, lze ji totiž nastříkat i do míst, do kterých se často není možné dostat – bez rizika vzniku spár a puklin. Pěny izolují daleko lépe než ostatní materiály a přitom stačí nanést daleko tenčí vrstvu.

Úspora emisí

Díky skvělému zaizolování, domácnosti vyžadují méně energie na vytápění, případně chlazení interiéru, čímž dochází k úspoře emisí oxidu uhličitého, který vzniká spalováním fosilních paliv při topení, v teplárnách nebo při výrobě elektrické energie.

I na samotnou výrobu přísad pro polyuretan je zapotřebí jen malé množství energie. A ve srovnání s energií, kterou ušetříte díky úspoře na energetických únicích, se jedná o opravdu zanedbatelné číslo. Pěna totiž své vlastnosti prakticky nemění, její úbytek je velmi pomalý a vydrží až 50 let.

Výrobky z polyuretanu jsou recyklovatelné, takže nehrozí riziko vzniku dalších tun nezničitelného odpadu. Poté co doslouží, jsou likvidovány speciálním způsobem, tak aby byla příroda co nejméně namáhána.

Zdravotní nezávadnost

Polyuretanové pěny jsou zdraví neškodné – jediné nebezpečí hrozí při samotném nástřiku a proto je vždy vhodné svěřit tento úkol do rukou odborníka. Pěny kromě toho splňují nejvyšší hygienické standardy, neplesniví a nelákají žádné škůdce, mají totiž nulovou potravinovou hodnotu. Pěna je vhodná také pro alergiky, nevíří totiž prach.

Zelená úsporám

Pokud se rozhodnete pro izolaci polyuretanovou pěnou, můžete zažádat o dotaci Nová zelená úsporám, programu ministerstva životního prostředí na snižování energetické náročnosti budov. Ekologická nezávadnost polyureatnové pěny, její příznivý vliv na životní prostředí, ale také prakticky neměnné izolační vlastnosti z ní dělají izolace nové generace, se kterou vám stačí zaizolovat svůj domov pouze jednu za život.

Autor článku:

Petr Drochýtek

Specialista na zateplení PUR pěnou.info@chytrapena.cz

Specialista na zateplení PUR pěnou.