logo Víc než izolace ...

Potřebujete poradit?

+420 735 700 770 po-pá 8:00 - 17:00
cs
  • sk

Potřebujete poradit

+420 735 700 770

7 důvodů, proč zateplit dům

picture

Pojďme začít několika všeříkajícími čísly. Dům či byt má v Česku zatepleno téměř 60 % obyvatel. Dalších 30 % plánuje své obydlí zateplit nejpozději do 10 let. Není se čemu divit – díky investici do zateplení průměrného rodinného domu lze ušetřit i více než 50 % nákladů za vytápění ročně. A že to není malá částka – právě vytápění tvoří dle Českého statistického úřadu v průměru 14 % rozpočtu české domácnosti. Stále více lidí si tak začíná uvědomovat, že se investice do zateplení vyplatí. A to nejen z důvodu úspor, zateplení domu má řadu dalších výhod. Pojďme se na ně podívat.

1) Kvalitnější a zdravější bydlení

Díky zateplení vám ve vašem domově vznikne zdravější prostor k žití – již nemusíte řešit kondenzaci par či vznik plísní, které mohou značně podlomit vaše zdraví. Díky kvalitní izolaci (např. chytrou PUR pěnou) vám nevzniknou tepelné mosty, které jsou typické pro starší stavby a někdy i pro novostavby, kde byla izolace ošizena. Tepelný most neznamená jen tepelnou ztrátu, nýbrž právě i již řečenou kondenzaci vodních par a následný vznik plísní.

2) Zvýšení tepelné pohody v domě

Díky tomu, že dům zvenku izolujete dostatečně tlustou vrstvou izolantu, dojde k tomu, že v zimním období izolační vrstva podstatně zvýší teplotu stěny, kterou zároveň zevnitř ohřívá teplý vzduch. Nedochází proto již k tomu, že byste v domě měli v zimě permanentně ledové stěny, o které se člověk nemůže ani opřít. Stěna zároveň déle drží teplo v místnosti, nevlhne a nedochází tak k mokrým skvrnám na omítce či plísním.

V letních měsících je efekt opačný – izolační vrstva slouží jako ochrana před přehřátím stavby. I v parných vedrech proto nebudete umírat z nesnesitelného horka, které sálá do domu z nahromaděného tepla ve vnější straně domu.

3) Prodloužení životnosti stavby

Izolace domu vám mimo jiné zajistí také ochranu nosných konstrukcí, čímž se zamezí pronikání povětrnostních vlivů do konstrukce, které snižují její životnost. Použitím správného izolantu zajistíte vnější strany domu před srážkovými vodami, mrazem i slunečním zářením. Díky zateplení domu může být životnost budovy prodloužena až o 30 let.

4) Menší zdroj vytápění a využití tepelných zisků

Pokud se rozhodnete k zateplení domu, výrazně tím snížíte jeho energetickou náročnost. V neizolovaných stavbách může často docházet k přetápění vnitřních prostor a k vytopení všech místností se spotřebuje spousta energie. Zároveň u nezateplených domů dochází k rychlému vychladnutí interiéru, tudíž se musí více topit – a tak se koloběh neustále opakuje. Zateplení domu vám tento problém vyřeší.

5) Estetická a praktická funkce izolace

Jak již bylo řečeno, zateplením domu zajistíte funkční ochranu před povětrnostními vlivy. Pokud se rozhodnete stavbu izolovat, máte zároveň volnou ruku při výběru té správné fasády, která přesně sedí vašemu stylu a vkusu. Je možné vybrat si z celé palety odstínů a struktur či zrnitosti. Vhodnou možností pro povrchovou úpravu izolačních systémů jsou také fasádní obklady či obkladové pásky díky svému nadčasovému vzhledu, dlouhé životnosti a nenáročné údržbě.

6) Dotační programy

Je pravdou, že ač jsou úspory za vytápění značné, vstupní investice je poměrně nákladnou záležitostí. Finanční břemeno vám mohou usnadnit dotační programy, například velice oblíbený program Ministerstva životního prostředí Nová zelená úsporám, která vám může poskytnout dotaci až ve výši 50 % nákladů na zateplení.

7) Díky zateplení chráníte životní prostředí

Právě tím, že vám izolační vrstva dokáže udržet vyprodukované teplo uvnitř domu a nemusíte tedy tolik topit, snížíte jeho energetickou náročnost, což znamená, že zároveň snížíte emise skleníkových plynů (CO2). Ročně tak v průměru 1 m3 tepelné izolace dokáže ušetřit až 50 kg emisí CO2. Izolanty jsou zároveň často ekologické, alespoň zčásti recyklovatelné a jsou zdravotně nezávadné. Investice do zateplení domu či bytu se tedy skutečně vyplatí.

Autor článku:

Petr Drochýtek

Specialista na zateplení PUR pěnou.info@chytrapena.cz

Specialista na zateplení PUR pěnou.